Otkrijte kako uživati u omiljenoj grickalici Zekoslava Mrkve

Toliko smo navikli na nju da se doima (pre)običnom, no mrkva je gastronomska kraljica. Gotovo je sveprisutna u jelovniku, može se pripremiti na bezbroj načina jer se odlično kombinira s ostalim povrćem, voće, ribom, mesom, tjesteninom, žitaricama, začinima… Kako god poželite!

Mrkva je idealna za laganu, zdravu prehranu: niskokalorična je, a obiluje hranjivim tvarima. Među njima se osobito ističu karotenoidi (najpoznatiji je beta-karoten ili provitamin A koji mkrkvi daje narančastu boju), prirodni čuvari vida te srčanožilnog, dišnog i imunološkog sustava. Mrkva je bogata i vitaminima B, C, D, E i K te kalijem, magnezijem, pektinom…

Kuhari kažu da s mrkvom jednostavno ne možete pogriješiti jer se dobro snalazi u svakom mogućem izdanju: salata, juha, varivo, umak, složenac, pire, kolač, marmelada, ukiseljena mrkva za zimnicu…

Okrepljujući sok

Sok od mrkve najslađi je povrtni sok. Okrepljujući sok “nabijen” je energijom i izvrstan je ako ga pijete samog, a može se miješati s bilo kojim drugim povrtnim i voćnim sokom. Vrlo je ukusna mješavina sokova mrkve i jabuke, a čisti mrkvin sok odlično možete začiniti s malo naribanog svježeg đumbira.

Sirup od mrkve liječi prehladu, kašalj, bronhitis, astmu – isprobajte ga!

Da biste očuvali što više hranjivih sastojaka, pri čišćenju nemojte mrkvu guliti ni jako strugati nego je samo dobro isperite pod tekućom vodom i(li) izribajte četkicom, a osobito su praktične rukavice za čišćenje povrća.

Lišće mrkve također je bogato vitaminima i jestivo, pa ga možete iskoristiti kao dodatak varivu.

Birajte čvrst korijen

Pri kupnji birajte čvrst, gladak korijen jarke boje. Izbjegavajte ispucanu, mekanu i mlohavu mrkvu uvenula lišća i tamne boje na gornjem dijelu korijena ispod lišća – to su znakovi da je izgubila svježinu. Mrkvu je najbolje čuvati u hladnjaku, u plastičnoj vrećici (prethodno uklonite lišće, ali nemojte mrkvu prati).

Malo masti za više vitamina A

Ako ćete mrkvu jesti sirovu, preporučuje se naribana, radi lakše probavljivosti. Kad pripremate mrkvu kao salatu ili varivo, poželjno je dodati malo ulja (npr. maslinovo) ili maslaca – istraživanja su pokazala da se karotenoisi (među kojima je provitamin A iz mrkve) lakše “oslobađaju” u spoju s mastima.

Dovoljno je pet minuta

Najbolji okus mrkva će imati ako je pripremite kuhanjem na pari, i to načinom al dente, da zadrži čvrstoću i kompaktnost. Narežete li mkrvu na kolutiće debljine 6-7 milimetara, bit će gotova već za 5 minuta. Kratkotrajnim kuhanjem na pari mrkva će zadržati intenzivnu boju i najveću moguću količni hranjivih tvari, piše Ordinacija.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...