Pašmanski četvrtaši osvajaju nagrade na nacionalnim natječajima

Četvrti razred Osnovne škole Vladimira Nazora iz Neviđana na upravo završenom nagradnom natječaju nacionalnog projekta “Djeca medija” osvojio je drugo mjesto za video uradak “Bila jednom sretna djevojčica”.

– Video je zamišljen kao TV-reklama, a tema je bila “Kako bi tvoj razred zaustavio nasilje na Internetu”. Kada bi djeca koja su žrtve internetskog nasilja gledala tu reklamu na televiziji, mogla bi shvatiti kako takav oblik nasilja počinje te da nisu jedni kojima se to događa. I na kraju reklame pročitati vrlo važnu poruku: Potražite pomoć roditelja, učiteljice ili se povjerite nekoj drugoj odrasloj osobi ako vam se netko ruga, ako vas netko vrijeđa ili širi laži o vama na društvenim mrežama!, objašnjava učiteljica Ivana Medić, pod čijim su mentorstvom učenici snimili video i, očito, zadivili ocjenjivački sud. Reklamu, snimanje i tekst osmislila je učenica Laura Škontra, a svi ostali učenici u razredu, napominje učiteljica Medić, vrlo su rado sudjelovali. Glavna glumica, žrtva nasilja, bila je učenica Katarina Jureško.

– U svakom projektu, bilo da je riječ o natjecanju ili nekoj drugoj školskoj aktivnosti, nastojim da su uključena sva djeca, ne želim nikoga izdvajati, a na taj se način potiče i zajedništvo, kaže Ivana Medić, kojoj su nagrađeni četvrtaši, 11 djevojčica i četiri dječaka, druga generacija otkako radi u pašmanskoj osnovnoj školi. Iako je drugo polugodište tek počelo, već se pribojava kraja nastave i rastanka od, po svemu, posebne generacije. Samo u posljednje dvije godine njezini su učenici sudjelovali na šest nacionalnih natječaja i na svakome ostvarili zapažen rezultat.

– Sudjelovali smo na natječaju Mali ekolozi – velike nagrade s projektom “Na putu do dućana, koš mi je dobra strana”. Tročlano povjerenstvo prepoznalo je naš trud i zalaganje, dodijelilo nam prvo mjesto i nagradilo sa 16 prijenosnih računala, po jedan za svakog učenika i učiteljicu. Bili smo uspješni i na natječaju “Nabaci ideju za bolju atmosferu” koji su raspisale organizacije civilnog društva Forum za slobodu odgoja i Društvo za oblikovanje održivog razvoja) kako bi podignule svijest i povećale razumijevanje mladih o pitanjima energije i klime. Među 200 pristiglih radova, moji su učenici osvojili prvo mjesto i dobili osam LEGO paketa i diplome, a jedan paket za Božić smo poslali u SOS Dječje selo Hrvatska, prisjeća se učiteljica, čiji nadareni i kreativni učenici najviše vole ekološke teme.

Pašmanski četvrtaši bili su lani uspješni i na natječaju “Volim mlijeko”, a radovi Lare Benić i Ane Blagdanić, prema izboru žirija, ušli su u završni izbor od ukupno 100 najboljih radova. Učenica Lara Benić dobila je i medalju za tekst o svom doživljaju kolede u Neviđanima na natječaju Hrvatska kulturna baština.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...