Petrov: “Do 22. siječnja bismo trebali imati novu vladu!”

U ponedjeljak su nastavljeni pregovori Domoljubne koalicije i MOST-a nezavisnih lista oko nove Vlade, koji će obuhvaćati i razgovore s mandatarom Tihomirom Oreškovićem. Odvojeno su se prije zajedničkih sastanaka najprije našli HDZ-ovci “među sobom”, kao i MOST-ovci.

– Napravljen je kratki plan onoga što će se događati idućih dana, vezano i uz programska načela koje će biti u reformskom sporazumu. Od danas će krenuti i kandidati na razgovor s gospodinom Oreškovićem. Zato njega danas nema. Ono što se trenutno događa u Mostu, događa se i u Domoljubnoj koaliciji. Izabrat ćemo imena. Ali nećemo izlaziti s potencijalnim kandidatima već s onim koji bude usuglašen, rekao je Božo Petrov.

Kaže kako još nisu izdvojili niti jedno ime i prezime.

– Dogovorili smo da bude 2+1 kandidati. Ako dvije ne budu usuglašene, postoji i treća. Trenutno nismo iznijeli ni jedno ime i prezime jer se to jos usuglašava u tijelu Mosta. Govorili smo o usuglašavanju programakih načela, svemu onome o čemu smo razgovarali četiri tjedna. Razgovaramo o pet ključnih točaka i onome sto ćemo provesti u prvih šest mjeseci. Vjerujem da ćemo u iduća 2-3 dana predložiti sve kandidate, kazao je Petrov.

Na pitanje tko piše program Vlade Petrov rekao da će se odvijati na isti način kao što odabiru kandidate.

– Do 22. siječnja bi sve trebalo biti gotovo, kaže Petrov.

Novinarima se obratio i predsjednik Sabora Željko Reiner.

Prva sjednica Sabora bit ce 20. siječnja, sljedeći tjedan. Razmišljali smo da bude 18. Uvriježilo se da to počne srijedom. Na toj sjednici će biti sastav saborskih odbora. Naravno da će vlada biti tema i nadamo se da će sva usuglašavanja uz vladu biti do toga da bi se u petak, 22., izglasala. Rok od 30 dana se uvijek može produljiti jos 30 dana i nadam se da neće biti potrebe, kazao je Reiner.

Tomislav Karamarko rekao je ranije u ponedjeljak, prije sjednice Predsjedništva HDZ-a, da će tema razgovora biti “kadrovska slika buduće vlade, kako je mi vidimo, naši kandidati…”.

“S terena smo dobili prijedloge. Ima dosta tih kandidata, ako je 20 ministarstava, nekoliko je desetaka kandidata”, rekao je Karamarko prije sastanka i potvrdio da po ministarstvu imaju po dva, tri kandidata, i da među njima ima onih koji nisu stranački ljudi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...