Prije 73 godine napustio nas je Nikola Tesla

Lika nije poznata samo po krumpiru, drvnoj industriji i hladnim temperaturama, već je na njezinom teritoriju 10. srpnja 1856. godine rođen slavni izumitelj, inovator svjetskoga glasa Nikola Tesla.

Ipak, ovo nije priča o njegovom rođenju u selu Smiljan, cestom udaljenom oko 100 kilometara od Zadra, niti o njegovom djetinjstvu i djetinjim ludorijama, pa čak ni o njegovom porijeklu oko kojega se uvijek volimo porječkati s “braćom” Srbima – ovo je priča o njegovim posljednjim danima, kakva se i treba pričati kada se prisjećamo datuma nečije smrti.

Nije to dugačka, a ni pretjerano zanimljiva priča, budući da se s Teslom život uspio narugati jednako kao što se često naruga sa svima nama, ne štedeći ni njegov genij ni njegovu slavu pa se možda radi, eto, o poučnoj priči koja kao da govori memento mori.

U jesen 1937. godine, nešto poslije ponoći, Tesla je napustio svoj New Yorker, hotel u kojem je živio, kako bi obavio svoju dnevnu, ili bolje da kažemo noćnu aktivnost – hranjenje golubova kod katedrale i knjižnice. Ipak, golubovi su te noći ostali gladni kad je nakon samo nekoliko “blokova” na Teslu prilikom prelaska ceste naletio taksi koji ga je oborio na tlo. Slavni znanstvenik u nesreći je bio teško ozlijeđen, a poznato je samo kako je slomio tri rebra, s tim da se sumnja kako su ozljede bile i teže.

Njegova greška bila je ta što je odbio posjetiti doktora, budući da ih je cijeli život izbjegavao, odbio je također i bilo kakav vid medicinske pomoći pa čak i to da se pokrene istraga o tome tko je skrivio nesreću – samo je tražio da ga se taksijem vrati u hotel u čijem je krevetu ostao narednih nekoliko mjeseci što je značajno smanjilo intenzitet njegova znanstvenog rada.

Na posljetku se kako-tako oporavio te je nastavio, znatno ograničeno, hodati pa čak i izlaziti da nahrani golubove, ali i stvarati, barem što se tiče teoretskih pretpostavki.

Na žalost takvo stanje nije potrajalo te na današnji dan 1943. godine, s napunjenih 86 godina, Tesla potpuno sam umire u sobi 3327 New Yorker hotela. Tijelo je pronašla sluškinja, ignorirajući znak “ne ometaj” koji je Tesla postavio na sobu dva dana ranije te je odmah pozvan doktor, nešto čemu bi se sam izumitelj sigurno žestoko usprotivio.

Nikada nije potvrđeno da su ozljede iz 1937. godine bile uzrok Teslinoj smrti 1943. godine, ali nije ni isključeno to da su ju požurile. Službeno kao uzrok smrti proglašen je srčani udar, nešto sasvim vjerojatno u godinama koje je Tesla napunio.

Dva dana nakon smrti Nikole Tesle, FBI je zaplijenio Teslinu imovinu pod izlikom da je znanstvenik bio stranac, iako je Tesla posjedovao američko državljanstvo. Upravo radi toga i danas tu odluku federalnih agenata obavija veo tajne koji nikada nije do kraja istražen.

John G. Trump, profesor na M.I.T.-u, svojedobno je dobio priliku pregledati zaplijenjene stvari, otkrivši debele spise Teslinih filozofskih razmatranja o bežičnom prijenosu energije – je li to bio razlog zapljene imovine i je li Trump dobio na uvid baš sve Tesline stvari?

To samo znaju FBI i pokojni znanstvenik koji s nama nije već pune 73 godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...