Smanjen broj neriješenih sudskih predmeta u 2015. godini

Kao i svakog siječnja u Uredu predsjednika Općinskog suda u Zadru održana je redovna, prva press konferencija u ovoj godini, kako bi se objavili rezultati postignuti u 2015. godini, ali i trenutno stanje. Predsjednik  Željko Rogić, uz više sudske savjetnike Izvanparničkog i ostavinskog odjela Denisa Klarendića i Katarinu Zdunić, iznio je redovito upravljačko izviješće o broju riješenih, odnosno neriješenih predmeta, ali i ukratko rezimirao svoj prvi mandat na mjestu predsjednika, koji uskoro istječe.

Do 1. travnja 2015. godine Općinski sud pokrivao je samo zadarsko i biogradsko područje, a od tada se širi na Pag i Benkovac.  Sud tako obuhvaća područje od Pirovca do Raba, odnosno od Dugog otoka do Gračaca, i time je peti po veličini općinski sud u Republici Hrvatskoj, nakon onih u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Nakon širenja Suda, slijedile su kadrovske promjene i raspodjela predmeta. Sudski predmeti  disperzirani su na šire područje tako što su mjesta bliža Pagu i Benkovcu nego Zadru usmjerena upravo tim uredima, time  i na veći broj sudskih djelatnika. Tako je provedeno  i  izjednačavanje opterečenja sudaca kako bi svatko imao otprilike jednaki broj predmeta, što dovodi do bržeg i kvalitetnijeg rada Suda, a time i do smanjenja samog broja predmeta.

Zaključak izvješća na dan 1. siječnja 2015. godine sadržavao je 10 421 neriješen predmet, od čega je 3 648 onih starijih od 3 godine. U prvom kvartalu, neposredno prije reorganizacije Suda, neriješeno je 10 135 predmeta s  3 447 starijih od 3 godine. Dakle, u 3 mjeseca riješeno je 286 predmeta zaostatka. Nakon reorganizacije Suda, odnosno proširenja na područje Paga i Benkovca, broj neriješenih predmeta povećao se na 15 383, od čega je 4 416 neriješenih predmeta starijih od 3 godine. Na koncu, dana 1. siječnja 2016. godine, na Općinskom sudu u Zadru je 11 666 neriješenih predmeta, odnosno 4 027 onih starijih od 3 godine. Dakle, broj neriješenih predmeta u 2015. godini smanjen je 4003, a broj predmeta koji su pokrenuti prije 1. siječnja 2012. godine  za 590.

Uz ove brojke treba uzeti u obzir da Općinski sud u Zadru svake godine pokreće postupak za 35 do 40 tisuća predmeta. Cilj Suda je potpuna ažurnost, odnosno riješavanje predmeta odmah po primitku na svim odjelima. U cilju predsjednika, a i većini djelatnika Suda, jest da broj predmeta po sudskom savjetniku ne prelazi 100, odnosno da broj parnica po sudcu ne prelazi 80. Naime, do nedavno svaki je sudac imao po 300, 400 pa i do 600 predmeta, zbog čega se i jesu gomilali zaostaci. Sada se pojedini sudac ne bavi različitim sporovima, već su organizirane specijalizirane referade.

Rogić je istaknuo napredak Zemljišnoknjižnog odjela, koji je potpuno ažuriran, i Parničkog odjela na kojem je dvije trećine od ukupnog broja predmeta. Također očekuje kako će kompletan Općinski sud postići ažurnost kroz naredne dvije do tri godine, ako nastavi s radom prema pravilu da se svaki dan riješi više predmeta nego ih se zaprimi.

Aktualnom predsjedniku Željku Rogiću, koji je za to mjesto izabran 2. srpnja  2012. godine, uskoro istječe mandat, a o ponovnoj kandidaturi još nije odlučio, iako zbog žalbi na njegov rad, koje smatra neosnovanim, više naginje nekom drugom radnom mjestu. Plan mu je do kraja mandata smanjiti broj neriješenih predmeta na ispod 10 tisuća, kako bi na čelu s njim ili nekim drugim budućim predsjednikom, Općinski sud lakše ostvario ažurnost, ali i bio u mogućnosti biti na raspolaganju ostalim gradovima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...