Smijehom protiv raka uz predstavu “Dimnjačar”

Liga protiv raka Zadar već sedam godina organizator je akcije “Smijeh kao lijek, smijehom protiv raka”, kojom Liga u Zadar dovodi najveće hrvatske kazališne umjetnike, a novac od prodaje karata za kazališnu predstavu namijenjen je oboljelima od zloćudnih bolesti. Akcija je od prve godine prepoznata među Zadranima, a rezultati su više nego dobri. Prikupljenim novcem kupuje se oprema nužna u liječenju karcinoma. Ove godine, točnije 15. siječnja svoj obol u ovoj humanitarnoj akciji monodramom Dimnjačar dat će poznati hrvatski kazalištarac Ljubomir Kerekeš.

Prošle godine nabavili smo krevete za onkološki dispanzer, sustav za obavještavanje  „Moj zvončić „na pedijatriji, kao i sustav za obavještavanje za pacijente na Hitnom prijemu Opće bolnice.Ove godine u planu nam je nabaviti digestor za Onkološki dispanzer, digitalni dermatoskop za odjel  za dermatologiju i venerologiju kaoi i bronhoskop za pulmologiju. U planu nam je ostvarenje prihoda od 260 000 kuna i tu vas molimo da nam pomognete u tome, rekao je Vladislav Tomčuk, tajnik Lige protiv raka.

Ova humanitarna udruga odnedavno postoji i u virtualnom svijetu kroz svoju facebook stranicu, a u planu su još i brojne humanitarne akcije.

Liga je u suradnji s Općom bolnicom Zadar osnovala Savjet za poboljšanje kvalitete medicinskih usluga, koji za cilj ima unaprijediti kvalitetu pružanja medicinskih usluga. Zajedno s Domom Sv. Frane i Udrugom katoličkih medicinskih sestara i tehničara pokrenuta je inicijativa za osnivanjem posudionice medicinskih pomagala, novost je kako je osiguran prostor na Branimirovoj obali, na mjestu bivše poslovnice RIZ-a, koji se trenutno adaptira. U adaptaciji je i stan koji je Liga oporučno dobila od obitelji Švelec, koji će se urediti u dva apartmana za iznajmljivanje, a sva sredstva koja će biti dobijena idu za oboljele od raka i nabavu medicinske opreme.

HNK Zadar ovoj humanirarnoj akciji također daje svoj doprinos. Umjetnici se odreknu svog honorara, a pokriju se tek nužni troškovi smještaja i organizacije.

Svih sedam godina kazalište prati rad Lige protiv rata, a moj zadatak je odabir naslova koji će se prikazivati. Ove godine to će biti monodrama, a žanr je izuzetno bitan, kako bi se privuklo što više posjetitelja, a time  i prikupitišto više sredstava, istaknula je Jadranka Svaguša, članica Lige protiv raka i predstavnica HNK Zadar.

Više o samoj predstavi govorila je glumica Kazališta lutaka Tamara Šoletić, i sama članica Lige protiv raka. Istaknula je kako je Ljubomiru Kerekešu ovo prvi posjet Zadru, i kako dolazi s odličnom monodramom koja je na kazališnim daskama već 23 godine, izvedena do sad već 1194 puta, a to je garancija kako će zadarska publika gledati odlično uigranu predstavu i dobro se nasmijati.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni HKN Zadar po cijeni od 50 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...