Što se događa u tijelu kada ste istovremeno napušeni i pijani?

Opojnim učincima alkohola i marihuane bavili su mnogi istraživači. Učinak koji ima njihovo kombiniranje, međutim, spada u znanstveno područje o kojem iznenađujuće malo znamo.

Najprije osnove: marihuana sadrži THC (tetrahidrokanabinol) koji utječe na kanabinoidne receptore u mozgu. Alkohol je depresant centralnog živčanog sustava. Pokušaj usporedbe toga nije kao usporedba jabuka i krušaka, tvrdi Gary Wenk, profesor psihologije na državnom sveučilištu Ohio. Radi se o dva potpuno različita opijata. Ekstremno pojednostavljeno objašnjenje bilo bi da THC u velikoj mjeri ima kognitivne učinke, poput paranoje ili iskrivljenog osjećaja za vrijeme, dok alkohol uglavnom utječe na motoričke sposobnosti, poput otežanog pravocrtnog kretanja i nerazgovijetnog govora.

Nije li samo riječ o tome da se kombinacijom “trave” i alkohola istovremeno osjećaju učinci jednog i drugog? Prema prof. Scottu Lucasu sa Harvarda to baš i nije u potpunosti tako. On je istražio međudjelovanje različitih opijata i u studiji objavljenoj 2001. došao do određenih saznanja. Utvrdio je da se nakon konzumacije marihuane i velike količine alkohola, količina THC-a u krvi gotovo udvostručuje, u usporedbi s ispitanicima koji su popušili “joint” i pili placebo piće. Pripiti ljudi, sudionici studije, prije su osjetili učinke marihuane od onih koji su samo pušili i njihova je ocjena bila da su subjektivno više napušeni. Ovo upućuje na činjenicu da alkohol oslobađa veću količinu THC-a u mozgu putem krvi, tijekom prvih nekoliko minuta nakon konzumacije. Jedno od objašnjenja za to je da alkohol može uzrokovati promjene na krvnim žilama čime se omogućuje veća apsorpciju THC-a.

Lucas nije zabrinut za to da bi ova kombinacija mogla biti smrtonosna, ali mogla bi biti rizičnija od samog pijanstva ili samog napušavanja. S većom količinom THC-a koji pogađa mozak zahvaljujući etanolu i alkoholnim pićima, uobičajeni učinci marihuane – poput smanjene sposobnosti rasuđivanja i ubrzan rad srca –pojačavaju se. . On također napominje da su doze opijata odobrene za ovu studiju bile niže od količine koju ljudi uobičajeno konzumiraju pri izlascima i zabavama.

Nedavna studija sa sveučilišta Duke utvrdila je da miševi adolescenti pod utjecajem THC-a i etanola pokazuju manju želju za istraživanjem, a istom studijom utvrđeno je i da odrasli miševi pod utjecajem kombinacije etanola i THC-a imaju više poteškoća pri pamćenju novih objekata nego miševi koji su bili pod utjecajem svakog opijata pojedinačno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...