“Susreti bodula i vlaja” otvaraju zadarsku Noć muzeja

“Susretom bodula i vlaja” na redovitoj brodskoj liniji za otoke Iž i Ravu, 23. siječnja počet će zadarska Noć muzeja, tjedan dana prije nego u ostatku Hrvatske.

“Bodulsko putovanje” svojevrsna je uvertira u Noć muzeja, a Narodni muzej Zadar organizira je ove godine četvrti put zaredom. Tema su boduli i vlaji, njihovi stoljetni odnosi i antagonizmi, kulturno-povijesne poveznice, ilustrativni materijali, literarni izričaji, glazbena i usmena kazivanja, izložba narodnih nošnji i posjet dvjema područnim zbirkama u Malom i Velom Ižu.

Želite li 29. siječnja posjetiti Noć muzeja u zadarskim galerijama, muzejima i izložbenim prostorima, donosimo kratak pregled događanja.

U Gradskoj loži održat će se izložba “Zlatko Kauzlarić Atač, Slikar i kazalište” autorice Marije Šarić Ban, a u Odjelu Muzej grada Zadra otvorit će se izložba Retrospektiva Duška Beninija autora Hrvoja Perica. U sklopu Noći muzeja održat će se i drugi Pop-up muzej u Galeriji umjetnina, a ovogodišnja je tema “Šezdesete – desetljeće u kojem su suknje bile kratke, kosa duga, a nade velike”. Osim toga, Galerija umjetnina i Pedagoška služba NMZ-a organiziraju u Gradskoj straži izložbu radova nastalih na radionici “Putovi fotografije” koja se održavala tijekom listopada i studenoga 2015.

Muzej antičkog stakla, uz razgledavanje stalnog postava, u Noći muzeja ponudit će i druge zanimljive sadržaje za posjetitelje. U maloj izložbenoj dvorani bit će otvorena izložba ”Staklo post-antičkih razdoblja u Muzeju antičkog stakla” autora Vedrane Jović Gazić i Šime Perovića, dok će u velikoj izložbenoj dvorani biti postavljena izložba ”Živjeti sa staklom/Vivere cum vitro” autorice Nade Debelić. Najatraktivniji program bit će radionica puhanja stakla, koju će u Noći muzeja voditi Marko Štefanac, mladi zadarski puhač. Također će se moći uživo vidjeti izrada staklenog nakita tehnikom rada na plameniku koji će u predvorju Muzeja demonstrirati Antonija Gospić te izrada staklenih minijatura metodom rada na plameniku koju će demonstrirati Ivana Matković. Kao i prethodnih godina, u MAS-u će biti organizirane radionice za djecu i srednjoškolce na kojoj će moći zajedno oslikavati predloške muzejskih izložaka, lijepiti kolaž, crtati te zaigrati tradicionalnu igru mlina i brojne druge igre.

U Arheološkom muzeju, uz razgledavanje stalne zbirke, u kojoj su  izložbe srednjeg vijeka, rimskog razdoblja i prapovijesti, za posjetitelje u Noći muzeja pripremljen je program „Ispričat ću ti priču“ kustosice Timke Alihodžić, koja kroz sedam panoa i vitrinu s izloženim materijalom priča priču o običajima pokapanja u antičkom Zadru. Na radionici „Zavirite u svijet didaktičkih igračaka“ autori Frane Šunić i Melita Mičić pokušat će  približiti kulturne spomenike, povijest i muzejsku djelatnost djeci različitih uzrasta na opipljiv način, a u programu „Kako su se igrala djeca u antici“ posjetitelji će se upoznati sa svijetom Rimljana i njihove djece.

Ove godine u Noć muzeja prvi put se uključuje i Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru izložbom “Hrvatska podvodna baština” na kojoj će predstaviti rezultate dosadašnjih podvodnih arheoloških istraživanja.

Opširnije o jedanaestoj Noći muzeja, koja će se održati 29. siječnja od 18 do 01 sati, informirajte se na mrežnoj stranici manifestacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...