U Hrvatsku stiže epidemija gripe: Očekuje se čak 50 tisuća oboljelih!

Iako su prvi slučajevi gripe zabilježeni još prošli mjesec epidemija se očekuje sredinom veljače. U Hrvatskoj je trenutno evidentirano 646 oboljelih. Kroz idućih nekoliko tjedana ta će se brojka međutim višestruko povećati. Očekuje se oko 50 tisuća oboljelih. Lani ih je bilo čak 80 tisuća.

Iako je mnogi olako shvaćaju gripa je ozbiljna bolest koja u odnosu na druge prehlade počinje naglo. Inkubacija traje 24 sata, a simptomi se razvijaju unutar 3 do 5 sati. Voditelj Nacionalnog centra za influencu, dr. Vladimir Draženović.

Mogli bi kratko reći da je gripa bolest koja vas baca u krevet .Najčešće je to akutna respiratorna bolest koja ide s visokom temperaturom gdje su dominantni bolni simptomi, kostobolja, glavobolja,a tek kasnije se pojave respiratorni simptomi. Osnovna razlika gripe od prehlade je ta što gripa može biti popraćena ozbiljnim komplikacijama. Posebice kod onih ljud koji boluju od plućnih i krvožilnih bolesti, a posebno je opasna za starije osobe i djecu. Zanimljivo, jedan oboljeli može zaraziti čak dvanaestero ljudi. Osnovna preventiva je higijena ruku.

“Cijepljenje najbolja zaštita”

“Zato što se većina virusnih infekcija pogotovo virus gripe širi kapljičnim putem. Prema tome, kad dođete izvana obavezno oprati ruke sapunom. U sezoni gripe ne treba posjećivati mjesta na kojima se okuplja puno ljudi. A kad sezona počne što više friškog zraka, zdrava prehrana, kretanje, limun i naranča, kiseli kupus i tako,” rekla je liječnica obiteljske medicine Vjekoslava Amerl Šakić. Najbolja zaštite od gripe ipak je pravovremeno cijepljenje. Trenutno je potrošeno oko 260 tisuća cjepiva, no dodatnih doza još ima, poručuje Draženović iz Hrvatskog zavod za javno zdravstvo. Preporuka građanima je da se cijepe bez obzira na dobnu skupinu.

“Prema tome to nije samo za starije i bolesne cijepiti se može svatko jer od njega svatko ima koristi. Jednostavno tih mjesec dana koje čovjek izgubi zbog gripe koja te baci unatrag možeš uštedjeti s jednom dozom cjepiva koja je bezazleni medicinski postupak.”Unatoč preporukama Hrvati nisu skloni cijepljenju protiv gripe. Prema nekim podacima na cijepljenje se odlučuje tek 5% stanovništa, dok se u susjednoj Mađarskoj redovito cijepi čak 60 posto stanovništa. Zagrepčani koje smo anketirali skloniji su drugim metodama preventive.

Nužno ju preležati

“Jedem puno meda, nastojim ne ići na mjesta na kojima se okuplja puno ljudi Vitamini, limun, čajevi Dobra prehrana, voće, puno tekućine piti Pijem jonsko srebro, to je prirodni antibiotik. Jeste li se cijepili protiv gripe? Ne, ne pada mi na pamet zato što ne vjerujem u to Ja se cijepim svake godine i nemam gripu.” Ako gripu na kraju ne uspijete izbjeći nužno ju je preležati, piti puno tekućine, jesti laganiju hranu i nikako ne izlaziti iz kuće kako ne biste širili zarazu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...