U Noći muzeja posjetite galeriju Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru

Povodom manifestacije Noć muzeja 2016. (petak 29. 1.) Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA) će izložbom “Hrvatska podvodna baština” prezentirati javnosti rezultate svojih dosadašnjih podvodnih arheoloških istraživanja. Događaj će se upriličiti u novoobnovljenoj zgradi samostanskog kompleksa Sv. Nikole na vrhu zadarskog poluotoka (između zgrade Zadarske županije i samostana Sv. Frane).

MCPA je samostalna ustanova u sastavu Ministarstva kulture, a osnovana je posebnim ugovorom Vlade RH i UNESCO-a kojim je MCPA postao Međunarodni UNESCO centar II kategorije. Svrha centra je zaštita i promocija podvodne kulturne baštine na osnovi UNESCO-ve konvencije na međunarodnoj razini.

Hrvatska je već upoznata s bogatom kulturnom baštinom koju je skrivalo tlo, no unatoč općoj uvriježenosti kako naše vode kriju neprocjenjiva blaga, prezentaciji hrvatske podvodne baštine nije se posvećivala pozornost koju zaslužuje. Ovom prilikom konačno će se upriličiti izložba koja je isključivo orijentirana na prezentiranje bogatstva podvodnih lokaliteta diljem Lijepe naše.

Podvodna arheološka istraživanja provodio je MCPA, Zadar, a osim rezultata dobivenih sa sustavno istraživanih lokaliteta, prezentirati će se i rezultati rekognosciranja (površinskog pregleda) morskog dna iz podmorja Dubrovačke, Šibensko-kninske, Zadarske i Istarske županije. Ovom izložbom Zadrani će na jednom mjestu steći uvid ne samo u dio bogatstva, već i u potencijal hrvatskih potopljenih nalazišta.

Izložba se otvara u 18 h i traje do 1 h. Posjetitelji će na ulazu dobiti listić s kojim će sudjelovati u nagradnoj igri s prigodnim poklonima za pobjednike. Izvlačenje će se obaviti nakon što program završi u 1 h, a rezultati će se moći vidjeti na službenim stranicama MCPA – http://icua.hr/.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...