U 2015. osnovano preko 400 trgovačkih društava

U Zadru trgovačka društva osnivaju i stranci

Arhiva, ilustracija

Otkako je 2006. godine osnovan  HITRO.HR – servis Vlade Republike Hrvatske za ubrzanu komunikaciju građana i poslovnih subjekata s državnom upravom, povećao se broj trgovačkih društava. Na HITRO.HR šalterima Financijske agencije (FINA) moguće je brzo i jednostavno otvaranje trgovačkog društva ili obrta, a i sami troškovi su manji nego prije. Od 2013. godine  moguće je i osnivanje jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću, što je potaklo mnoge mlade osobe, koje dotad nisu imale mogućnosti zbog prevelikog početnog kapitala.

U protekloj godini na Trgovačkom sudu u Zadru otvoreno je nešto više od 400 trgovačkih društava, oko 250 jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću  i oko 170 društava s ograničenom odgovornošću, gotovo jednako kao i 2014. godine, oko 250 j.d.o.o. i 160 d.o.o. Posao se pojačano pokreće u predsezonskom razdoblju, travnju i svibnju, i krajem godine, u studenom i prosincu.

Tvrtke otvaraju najviše poduzetnici između 30 i 40 godina, i to još uvijek u najvećoj mjeri za tercijarne djelatnosti tipa turizma, trgovine, raznih usluga. Zadnjih godina povećan je broj pekara, taxi službi, agencija za promidžbu i medija. Nažalost, i dalje je malo osnovanih tvrtki čija je primarna djelatnost neka proizvodnja.

Desetak posto tvrtki pokrenuli su stranci, najviše državljani BiH unutar građevinske djelatnosti, a potom državljani zapadnih zemalja koji se uglavnom bave kupnjom i prodajom nekretnina, te iznajmljivanjem plovila i smještajem.

Zahvaljujući mogućnosti otvaranja j.d.o.o.-a, čiji je minimalni temeljni kapital 10,00 kn, a ukupni troškovi otvaranja oko 600,00 kn, mnogo mladih krenulo je u posao. Većinom su to male tvrtke koje se bave računalnom tehnologijom – izradom web stranica, programiranjem, servisima i sl. S obzirom na protekle godine, znatno je veći broj žena koje otvaraju npr. vrtiće, igraonice, proizvodnju kolača i knjigovodstvene servise. Međutim, prema dostupnim statistikama, još uvijek je to vrlo mali broj žena poduzetnika.

Ipak, zbog sveukupne situacije, stihijskog ulaska u posao bez pravih poslovnih planova, ili nečeg trećeg, mnoge tvrtke završe u blokadi, stoga su česti slučajevi da tvrtku otvara neki drugi član obitelji. No svatko po zakonu ima pravo osnovati tvrtku ako osobno nije dužan za porez i doprinose.

Kako osnovati trgovačko društvo?

IME DRUŠTVA

Društvu prvo morate odabrati ime.  HITRO.HR može za Vas provjeriti postoji li već društvo s istim ili sličnim imenom.

JAVNI BILJEŽNIK

Prijavu za upis u sudski registar (obrazac Po) i neke njezine priloge potrebno je ovjeriti kod javnog bilježnika. Kod javnog bilježnika ponesite osobnu iskaznicu ili putovnicu (obvezna za strane državljane). Obvezna je nazočnost svih osnivača i drugih osoba čije je potpise potrebno ovjeriti.

PREDAJA DOKUMENTACIJE I UPLATA PRISTOJBI  

Nakon izvršenih uplata, HITRO.HR će kompletirati Vaš predmet i proslijediti ga na nadležni Trgovački sud. Ukoliko je dokumentacija koja je odaslana elektroničkim putem ispravna i potpuna, Trgovački sud će u roku od 24 sata izvršiti upis društva u Sudski registar te elektroničkim putem dostaviti u HITRO.HR ured Rješenje o osnivanju i Potvrdu o OIB-u novoosnovane tvrtke.

PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE I OTVARANJE RAČUNA

Po preuzimanju dokumentacije potrebno je izraditi pečat i otvoriti račun kako bi se mogao izvršiti prijenos osnivačkog pologa društva na račun društva. Izradu pečata možete ugovoriti i otvaranje računa možete ugovoriti na šalteru servisa HITRO.HR.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar