U Zadru trgovačka društva osnivaju i stranci

Otkako je 2006. godine osnovan  HITRO.HR – servis Vlade Republike Hrvatske za ubrzanu komunikaciju građana i poslovnih subjekata s državnom upravom, povećao se broj trgovačkih društava. Na HITRO.HR šalterima Financijske agencije (FINA) moguće je brzo i jednostavno otvaranje trgovačkog društva ili obrta, a i sami troškovi su manji nego prije. Od 2013. godine  moguće je i osnivanje jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću, što je potaklo mnoge mlade osobe, koje dotad nisu imale mogućnosti zbog prevelikog početnog kapitala.

U protekloj godini na Trgovačkom sudu u Zadru otvoreno je nešto više od 400 trgovačkih društava, oko 250 jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću  i oko 170 društava s ograničenom odgovornošću, gotovo jednako kao i 2014. godine, oko 250 j.d.o.o. i 160 d.o.o. Posao se pojačano pokreće u predsezonskom razdoblju, travnju i svibnju, i krajem godine, u studenom i prosincu.

Tvrtke otvaraju najviše poduzetnici između 30 i 40 godina, i to još uvijek u najvećoj mjeri za tercijarne djelatnosti tipa turizma, trgovine, raznih usluga. Zadnjih godina povećan je broj pekara, taxi službi, agencija za promidžbu i medija. Nažalost, i dalje je malo osnovanih tvrtki čija je primarna djelatnost neka proizvodnja.

Desetak posto tvrtki pokrenuli su stranci, najviše državljani BiH unutar građevinske djelatnosti, a potom državljani zapadnih zemalja koji se uglavnom bave kupnjom i prodajom nekretnina, te iznajmljivanjem plovila i smještajem.

Zahvaljujući mogućnosti otvaranja j.d.o.o.-a, čiji je minimalni temeljni kapital 10,00 kn, a ukupni troškovi otvaranja oko 600,00 kn, mnogo mladih krenulo je u posao. Većinom su to male tvrtke koje se bave računalnom tehnologijom – izradom web stranica, programiranjem, servisima i sl. S obzirom na protekle godine, znatno je veći broj žena koje otvaraju npr. vrtiće, igraonice, proizvodnju kolača i knjigovodstvene servise. Međutim, prema dostupnim statistikama, još uvijek je to vrlo mali broj žena poduzetnika.

Ipak, zbog sveukupne situacije, stihijskog ulaska u posao bez pravih poslovnih planova, ili nečeg trećeg, mnoge tvrtke završe u blokadi, stoga su česti slučajevi da tvrtku otvara neki drugi član obitelji. No svatko po zakonu ima pravo osnovati tvrtku ako osobno nije dužan za porez i doprinose.

Kako osnovati trgovačko društvo?

IME DRUŠTVA

Društvu prvo morate odabrati ime.  HITRO.HR može za Vas provjeriti postoji li već društvo s istim ili sličnim imenom.

JAVNI BILJEŽNIK

Prijavu za upis u sudski registar (obrazac Po) i neke njezine priloge potrebno je ovjeriti kod javnog bilježnika. Kod javnog bilježnika ponesite osobnu iskaznicu ili putovnicu (obvezna za strane državljane). Obvezna je nazočnost svih osnivača i drugih osoba čije je potpise potrebno ovjeriti.

PREDAJA DOKUMENTACIJE I UPLATA PRISTOJBI  

Nakon izvršenih uplata, HITRO.HR će kompletirati Vaš predmet i proslijediti ga na nadležni Trgovački sud. Ukoliko je dokumentacija koja je odaslana elektroničkim putem ispravna i potpuna, Trgovački sud će u roku od 24 sata izvršiti upis društva u Sudski registar te elektroničkim putem dostaviti u HITRO.HR ured Rješenje o osnivanju i Potvrdu o OIB-u novoosnovane tvrtke.

PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE I OTVARANJE RAČUNA

Po preuzimanju dokumentacije potrebno je izraditi pečat i otvoriti račun kako bi se mogao izvršiti prijenos osnivačkog pologa društva na račun društva. Izradu pečata možete ugovoriti i otvaranje računa možete ugovoriti na šalteru servisa HITRO.HR.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...