Udruga Porat provodit će akcije čišćenja infektivnog otpada

Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat započinje s provedbom novih aktivnosti u projektu “Minus virus” u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar.

Riječ je o projektu smanjenja šteta zlouporabe droga čiji je cilj smanjiti broj oboljelih od zaraznih bolesti među intravenoznim ovisnicima, posebice HIV-a, Hepatitisa B i C te tetanusa. Cilj je stvoriti navike kod intravenoznih korisnika da odgovorno zbrinjavaju infektivni otpad nakon upotrebe. Kroz projekt će se informirati korisnike putem Savjetovališta te s tim unaprijediti zdravstveni i društveni status. Jedan od očekivanih rezultata projekta je smanjenje mogućnost slučajnih uboda građana na upotrijebljene i odbačene šprice i igle, a time i zaraze od gore spomenutih bolesti.

U sklopu projekta vršit će se podjela i zamjena sterilnog pribora za uzimanje droga koja će se odvijati u prostorijama udruge Porat, a ujedno će se dijeliti edukativni materijal i prezervativi. Spomenuta podjela odvijat će se radnim danom od utorka do petka u popodnevnim satima od 18:00 do 20:00, a subotom i nedjeljom od 12:00 do 14:00.

Uz podjelu i zamjenu pribora, provodit će se i akcije čišćenja infektivnog otpada koje su od velikog interesa za cijelu lokalnu zajednicu. Tako prikupljen otpad zbrinjavat će se na adekvatan način pod nadzorom Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Ostale aktivnosti vezane za projekt uključuju SOS telefon (095 95 90 21 749), koji je dostupan 0-24 ukoliko korisnici projekta trebaju informacije ili savjet. U slučaju kad  građani naiđu na odbačeni ili iskorišteni nesterilni pribor za uzimanje droga mogu se javiti na SOS telefon (095 95 90 21 749) ili  na broj ureda udruge 023/302 107 te na mail [email protected] kako bi se isti mogli zbrinuti na adekvatan način.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...