Više od 500 sudionika “Virskih maškara & karnevala” iz cijele županije, Hrvatske, Slovenije i Češke

 

Sedamnaest maškaranih povorki iz cijele Zadarske županije, Hrvatske, Slovenije i Češke s više od 500 sudionika prodefiliralo je jučer otokom Virom na najvećem karnevalskom spektaklu kojega je zadarske regija ikad vidjela!

“Cigani” iz slovenske Dornave, “Ababe” iz Petrčana, „Rašpe judi“ s kraljicom rocka Tinom Turner iz Trogira, „Punte“ iz zadarske Puntamike, „Posedarje moje“ iz Posedarja, „Ninske vile“ iz Nina, privlački „Štrumfovi“, „Godfather“ skupina iz Zadra, mažoretkinje i orkestar iz Gospića, „Gusjenica“ iz Biograda, „Oko Jadrana“ iz Češke te virski „Rokeri & Zumba“, „Praljudi“, „Frajle & plemići“, „Pirati iz Vira“ i „Propali nogometaši“ – u povorci su obišli virsko naselje Centar uz demonstraciju plesnih, pjevačkih, glumačkih i drugih vještina nastojeći impresionirati publiku i dva žirija na punktovima kod cocktail bara „Noštromo“ i Dječjeg vrtića „Smješko“. Nakon što su se predstavili u šarenom defileu, maškarane skupine počašćene su na „Terasi Kotarina“ tradicionalnim virskim gulašom, a potom prepuštene ludoj zabavi uz koncert Maje Šuput. Svi sudionici „Virskih maškara & karnevala“ dobili su priznanja za sudjelovanje, a najboljima su uručene nagrade: „Cigani“ se u Dornavu vraćaju s cijelim dalmatinskim pršutom i 20 litara vina; Petrčanci nose odojka i 10 litara vina; Trogiranima je uručena velika mortadela i 5 litara vina, dok je puntamička skupina kao najkreativnija dobila dvije tuke uz 10 kilograma krumpira, a posedarska kao najsimpatičnija tri pivca uz 10 kilograma krumpira.

Manifestacija „Virske maškare & karneval“ nastavlja se sljedeće subote 30. siječnja nesmiljenom zabavom, koncertom Jasmina Stavrosa i novim ludim igrama uz obilje nagrada za sudionike maškara. Manifestaciju „Virske maškare & karneval“ kao dio projekta cjelogodišnjeg turističkog programa „Vir 365“ organiziraju Općina Vir, općinska menadžment kompanija „Vir turizam“ i Udruga virskih maškara „Vizera“ uz pomoć kuhara i konobara restorana „Kotarina“ te djelatnika komunalnih poduzeća „Vir održavanje“, „Čisti otok“ i „Vir zaštita“. Voditelj svih subotnjih večeri je zadarski zabavljač i pjevač Igor Jelinić Toto, a stalne gošće na maškarama su atraktivni modeli poznate zadarske „AG & AM Fashion“ agencije Antonije Grubić i Anite Maričić.

Maškarani spektakl svake subote

Otok Vir jedno je od rijetkih mjesta u Zadarskoj županiji koje se diči dugom tradicijom karnevala, a ovogodišnje izdanje manifestacije „Virskih maškara & karnevala“ po svemu je nadmašilo sva dosadašnja. Koncerti velikih estradnih zvijezda svake subotnje večeri na virskoj „Terasi Kotarina“, šašave igre, dišpeti i zabava maškaranih skupina, tradicijska jela, lijepe nagrade za sudionike, paljenje Krnje ili virskog Karnevala na vrhuncu karnevalskog slavlja – prava su poslastica susreta tradicije, običaja i spektakla koji je nadopunjen povorkom maškaranih skupina iz brojnih mjesta Dalmacije, Like te Slovenije i Češke „Vidimo se sljedeće godine na novoj povorci“ – poručio je maškarama direktor „Vir turizma“ Željan Kalac, a poziv je, kažu, odmah prihvaćen.

Nenadmašni „Cigani“

Etnografsko društvo i maškarana skupina „Cigani“ iz slovenske Dornave jednostavno je plijenila svakim detaljem kojim su se predstavili na Viru. Govorom, odjećom i obućom, ponašanjem, plesom i pjesmom vratili su nas u polovicu prošlog stoljeća kada je veća skupina Roma naselila kraj uz Ptuj kako bi tamošnjem stanovništvu predstavila svoj uobičajeni biznis: oštrenje i brušenje noževa, popravljanje kišobrana ili čišćenje cipela. „Cigani“ su, naravno, osvojili prvu nagradu za svoj nastup na Viru, a ništa lošije nisu prolazili niti u Italiji, Francuskoj, Austriji, Rumunjskoj i svugdje gdje su bili predstavljajući tradiciju slovenskih maškara i južne Štajerske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...