Zdrav život stvarno usporava starenje

Zdrav život izraz je koji se često koristi, no rijetko se potpuno objašnjava što se misli pod time i detaljno opisuje kako to prehrana, tjelovježba i san mogu utjecati na duljinu života.

Zanimljivo istraživanje provedeno na Sveučilištu California pokazalo je da se proces starenja na razini stanice može usporiti kombinacijom navedena tri faktora, pa su zaključili sljedeće – učinak tjelovježbe, zdrave prehrane i kvalitetnog sna leži u zaštiti organizma od negativnih učinaka stresa.

Njihovi podaci prikupljeni tijekom 12 mjeseci od 239 ispitanica starije životne dobi su povezali izloženost stresu s većim rizikom za skraćivanje telomera, svojevrsnih zaštitnih nastavaka na krajevima kromosoma.

Telomeri se sastoje od DNK i proteina, a ključni su za održavanje strukture kromosoma.

Skraćivanje telomera je proces koji prati starenje, no bio je znatno manje izražen kod sudionica istraživanja s najzdravijim životnim navikama.

Poznato je kako kod osoba s kraćim telomerima dolazi do ubrzanog starenja i odumiranja stanica te povećanja rizika za bolesti srca i krvnih žila, Alzheimerovu bolest i rak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...