16. veljače 1804.

Amerikanci su već početkom 19. stoljeća počeli “tamaniti” muslimane!

Wikipedia

Dana 16. veljače američki su vojnici izveli neobičnu tajnu vojnu akciju u Libiji. Američki vojni napadi na Libiju danas nam se ne čine kao neobična pojava, no u ovom slučaju zanimljivo je da se radilo o davnoj 1804. godini, kad je SAD još bio mlada nacija (nezavisnost im je službeno potvrđena tek 1783. godine, tj. samo 21 godinu ranije), piše Povijest.hr

Što su dakle Amerikanci radili u Sredozemlju u to vrijeme, dok još nisu posjedovali čak ni Floridu, a na svim teritorijima od Chicaga na zapad još je vladalo domorodačko indijansko stanovništvo? Naime, radilo se o tzv. Prvom berberskom ratu, u kojem su se Amerikanci borili protiv gusara s obala Sjeverne Afrike. Taj je rat izbio jer su berberski gusari otimali američke brodove i uzimali Amerikance kao taoce, dapače pretvarali su ih u robove.

SAD je 1801. odlučio stati na kraj gusarskim napadima i pokrenuo je vojne akcije protiv berberskih država u Sjevernoj Africi. Radilo se o područjima današnjeg Alžira, Tunisa i Libije. To je bilo zapravo prvi put u povijesti da su Amerikanci ratovali protiv muslimana i to daleko od svoje domovine (u 20. stoljeću to je postalo uobičajeno).

Akciju na današnji dan 1804. godine izveli su američki marinci pod vodstvom slavnog časnika Stephena Decatura. Akcija se sastojala u tome da se uništi jedan brod kojeg su gusari uspjeli oteti i pretvoriti u svoje topničko gnijezdo. Brod se nalazio pred libijskom lukom Tripoli. Američki zapovjednik Decatur uzeo je jedan brodić i na njega potajno ukrcao marince. Brodić su tako maskirali da izgleda kao da je pred potapanjem, te su na taj način sigurno prišli gusarskom brodu. Tek pri ukrcavanju otkrili su se i oružjem zauzeli brod. Budući da nije bio u plovnom stanju (nije imao dio jedrilja), odlučili su ga minirati. Udaljili su se od njega u svom brodiću, a minirani brod eksplodirao je i izgorio u plamenu. Stephen Decatur postao je heroj u SAD-u, a slavni britanski admiral Nelson nazvao je tu akciju “najhrabrijim podvigom našeg doba”.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar