Astronauti jedu salatu uzgojenu u svemiru – otkrijte kako!

Tajna uzgoja biljaka u svemiru je u sjajnom izumu zvanom biljni jastuk, prenosi Modern Farmer. Kontrolirano gnojivo, voda i kalcificirana glina nalaze se unutar jastuka, Jastuk ima prorez na vrhu u koji se umeće sjeme a ljepljiva površina ga drži na mjestu i pomaže izvlačenju vode iz jastuka u biljku. Cjelokupni uzgojni sustav razvio je Orbital Technologies Corp., a nazvali su ga VEGGIE (Vegetable Production System), piše Agrobiz.

Sustav uključuje crveno i plavo LED svjetlo koje imitira sunčevu svjetlost. Postavljeno je tako da se sadnice orijentiraju prema gore i izvan jastuka. Zidovi sustava se mogu proširiti za zaštitilu biljaka kako one rastu. NASA-ini znanstvenici nastavljaju s radom na različitim gnojivima i kombinacijama svjetla kako bi poboljšali prinos, prihranu i okuse.

Sljedeća SpaceX cargo dostava, planirana za 20. ožujak, donijeti će sjemenje kupusa, koje je kako kažu u NASA-i ukusna sorta, zajedno sa još sjemenja romaine salate. U budućnosti se nadaju uzgoju rajčica i paprika. U međuvremenu, posada je uzgojila lijepe cinije koje se koriste kao testni primjerci  uzgoja cvijeća u bestežinskoj okolini, što će biti važan čimbenik za budući uzgoj rajčica.

Psihološki efekt

Osim očitog razloga uzgoja biljaka u svemiru – zdravog i svježeg povrća kao dodatka prehrani astronauta i neprivlačnih pakiranih obroka – kreću prema samodostatnosti kod dužih misija u svemiru, a NASA vjeruje da postoji još jedna dodatna prednost.

„Mislim da će psihološki efekt uzgoja biljaka u svemiru biti nesaglediv,“ kaže dr. Gioia Massa, voditeljica VEGGIE projekta u njihovom video prilogu. „Imati žive biljke u okruženju može pomoći kod stresa te posadi povećava užitak samog boravka. Uzgoj biljaka može pružiti slike, mirise i okuse sa Zemlje.“

Opis projekta VEGGIE možete pogledati na NASA-inom Tumbrl i YouTube kanalu.

Video o uzgoju salate u Međunarodnoj svemirskoj stranici možete pogledati ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...