Budućnost upravljanja poljoprivrednim dobrom: Ugledaš zaraslu njivu, uslikaš ju mobitelom i dobiješ nagradu

Svaki porezni obveznik koji izdvaja za poticaje u poljoprivredi treba imati mogućnost mobitelom na terenu identificirati svaku parcelu koja ga zanima i dobiti uvid u ime vlasnika ili korisnika zakupa, što je na toj parceli (trebalo biti) zasijano, koliko je poticaja za to dobiveno i naravno, obavijestiti nadležne da stanje na terenu ne odgovara onomu u upisniku! Kao što poreznici Ministarstva financija nagrađuju građanstvo po onoj ‘skupi račune i zaradi kune, kazao je za Agrobiz akademik Ferdo Bašić.

Bašić je u intervjuu s Agrobizom pričao o statusu OPG-ova, poljoprivrednim regijama i dijelio savijete, a posebno se osvrnuo na novog ministra.

Novi ministar, prof. dr. sc. Davor Romić je sveučilišni profesor, bio je moj student, i to odličan, a kasnije i mlađi kolega. Vrstan je znalac stanja u poljoprivredi, pa ne treba savjetnike za kratkoročne i dugoročne poteze koji su pred njim. On se s njima zna sučeliti. Cijeli radni vijek proveo je u timskom radu, i to u vrhunskom timu akademika Tomića. Stoga dobro zna da se uspjeh može polučiti timskim radom u “timu Tima Oreškovića”, a u ministrovu sektoru timski rad voditelja četiri sektora u nadležnosti ministarstva, od kojih je samo jedan poljoprivreda. Drugi je šumarstvo, koje je puno svojih problema slične naravi. Izvoze se trupci, za njima radnici koji će ih u tvornicama s druge strane granice preraditi, a mi uvoziti namještaj. Taj sustavno prate banke. Domaća industrija namještaja vapi za tim trupcima, a banke koje su u rukama vlasnika iz zemalja uvoznica trupaca ne odobravaju kredite za nabavu domaćih trupaca ili ih odobravaju po neprihvatljivim uvjetima, štiteći dakako interese svoje, domicilne industrije namještaja. Treći je sektor ribarstvo u kojemu je uvođenje reda vapijuća potreba. Tu je država potrebita za opskrbu “plavim dizelom”, ali ne i kao strana koja traži evidenciju o ulovu i prodaji i porez na taj promet. Nepoželjna je i kada pita kako to da veća potrošnja plavog dizela ne donosi veći ulov… Gdje taj ulov završava? Slatkovodni ribnjaci su desetkovani. Četvrti je sektor vodno gospodarstvo, koje su uz slabosti zadesile i katastrofalne poplave pred kojima su i snažnija gospodarstva pokazala nemoć. Dakle, Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva upravlja najvećim nacionalnim bogatstvima hrvatskog naroda, koja pokrivaju više od 90% površine države, a to su tlo, šuma i vode, dakle resursi na kojima se temelji održivi razvitak. Odgovornost ministra Romića nije mala, a problema je puna kapa! Ako bih mu i savjetovao nešto glede savjetnika, bilo bi to – čuvaj se Danajaca! Jer svi akteri dosadašnje politike itekako su nazočni i vrlo živahni, bit će zasut njihovim savjetima. Bojim se da će se osjećati kao “cvrčak pod vodopadom” pa mu savjetima sigurno neću dodijavati!, zaključio je Bašić

Cijeli razgovor pročitajte na Agrobizu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...