Čega ćete se odreći?

Sutra, na Pepelnicu ili Čistu srijedu, započinje Korizma ili četrdesetnica. Dio je to liturgijske godine u kojem se kršćani pokornički pripremaju za blagdan Uskrsa.

Pokora traje 40 dana, ali korizma zbog raznih prilagodbi danas tehnički traje nepuna 44 dana.

Korizma počinje Pepelnicom, a završava pred Misu večere Gospodnje na Veliki četvrtak, kojom počinje Vazmeno trodnevlje. Kršćani se pripremaju za slavljenje Uskrsa molitvom, postom, slušanjem i čitanjem Božje riječi te dobrim djelima.

U korizmi, kršćani pristupaju sakramentu ispovijedi, da pomireni s Bogom i ljudima radosnije mogu slaviti Uskrs. Značajka misnih nedjeljnih slavlja kroz korizmu je ljubičasta boja liturgijske odjeće.

Unutar korizme ima 6 nedjelja i svaka ima svoje ime. Prva korizmena nedjelja zove se Čista, druga je Pačista, treća Bezimena, četvrta Sredoposna, peta Gluha (Glušna), a šesta je Nedjelja muke Gospodnje ili Cvjetnica.

U vrijeme korizme, smatraju kršćani, valja prionuti ispunjavanju nekih sebi zadanih ciljeva, a poželjno je i nečeg odreći. U pravilu to treba biti nešto što je vjerniku drago i treba biti povezano s rastom u vjeri i duhovnosti.

U vrijeme krize, koja traje godinama, naši sugrađani često kažu kako su se već svega ionako odrekli, pa im je Korizma svih 12 mjeseci!

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...