Centar za obuku Sv. Filip i Jakov uspješno se bori protiv nezaposlenosti

Općina Sveti Filip i Jakov prije godinu dana započela je provođenje EU projekta Centar za obuku Sv. Filip i Jakov (Training centre Sv. Filip i Jakov), predviđenog trajanja 12 mjeseci, a danas je u općinskim prostorijama održana prezentacija rezultata projekta.

Projekt se provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – područni ured Zadar, Lokalnom akcijskom grupom (LAG) Laura, Općinom Pašman i Općinom Galovac. Sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru IPA IV Operativnog programa “Razvoj ljudskih potencijala”, Grant shema “Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja faza II”.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 67.567,24 eura uz sufinanciranje od strane Europske unije u iznosu od 58.879,84 eura, odnosno do 87,14% od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova projekta.

Opći cilj projekta je poboljšati zapošljivost kroz Centar za obuku Sv. Filip i Jakov, dok je specifični cilj poboljšati lokalne kapacitete za obuku nezaposlenih u općim kompetencijama za traženje posla i kompetencija traženja posla u turizmu kroz implementaciju Centra za obuku Sv. Filip i Jakov u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i poslodavcima.

U fokusu projekta kao ciljne skupine su 5 trenera za Klub za zapošljavanje u koje se ubrajaju dva novozaposlena djelatnika na projektu, voditelj kluba za zapošljavanje, predavač engleskog jezika, 3 volontera te 50 odraslih polaznika edukacijskog programa.
Krajnji korisnici projekta su svi nezaposleni, poslodavci, obitelji odraslih polaznika, lokalna zajednica, lokalne samouprave te Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Zahvaljujući projektu, u prostorijama Općine Sv. Filip i Jakov uspješno je uspostavljen Centar za obuku Sv. Filip i Jakov (Klub za zapošljavanje) koji će biti registriran kao neprofitna udruga, a kupljena je i oprema koja sekoristi za potrebe rada Centra. Nadalje, stvoreni su ljudski kapaciteti za obrazovanje u vještinama traženja posla. Edukacijski program za trenere tako je izrađen od strane edukacijskog stručnjaka, a potom treneri dalje educiraju polaznike. Implementiran je i program obuke za zapošljavanje – poboljšani su lokalni kapaciteti za obuku nezaposlenih u općim kompetencijama traženja posla te za kompetencije traženja posla u turističkom i nautičkom sektoru u suradnji s lokalnim vlastima, HZZ-om, LAG-om i poslodavcima.

Izrađeni su sljedeći edukacijski programi: Vještine osobne prezentacije i pisanje životopisa na hrvatskom jeziku, Vještine osobne prezentacije i pisanje životopisa na hrvatskom jeziku, Vještine osobne prezentacije s terminologijom iz turističkog sektora na engleskom jeziku, Vještine osobne prezentacije iz područja vezanog uz servis brodova, na hrvatskom i engleskom jeziku te Vještine osobne prezentacije u turizmu i hotelskom menadžmentu na engleskom jeziku.

Do 4. veljače programe su pohađale 43 nezaposlene osobe, uz pomoć pet trenera. U konačnici, 19 osoba (41.3%) uspjelo je pronaći zaposlenje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...