Cestitka_Uskrs

Direktor Odvodnje: “Molim građane da nas obavijeste ako postoji problem, kako bismo ga što prije riješili!”

Nakon što su žitelji zadarskog Smiljevca putem medija apelirali na aktualiziran smrad iz pročišćivača koji, kako nam kažu, utječe na njihovu kvalitetu života, zaprimili smo odgovor direktora Odvodnje, Ante – Josipa Šikića. Njegov odgovor ovdje možete pročitati u cijelosti:

Društvo smo otvoreno za komunikaciju i otvoreno iznosimo i pozitivne pomake, ali i probleme s kojima se suočavamo u radu i funkcioniranju društva i to bez namjere bilo kakvog prikrivanja. Možda je važno napomenuti da smo uveli sustav upravljanja kvalitetom ISO9001 i zaštite okoliša ISO14001, a sve to sa ciljem optimizacije i poboljšanja rada društva na zadovoljstvo svih građana grada Zadra.

I ovim putem bih zamolio da građani ukoliko ima nekih problema iste prijave nama kako bi u što kraćem roku naši zaposlenici mogli provjeriti o čemu se radi i potencijalno ukloniti uzrok ako postoji. Ne mogu ovo protumačiti nego kao nečiju namjeru sa ciljem rušenja ugleda društva u cjelini.

Uvidom u stanje i evidencije rada uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, moram naglasiti da u posljednje vrijeme nije bilo evidentiranih pojava širenja neugodnih mirisa u okolici samog uređaja. Kako i često napominjem, do kratkotrajne pojave mirisa blagog intenziteta dođe vrlo rijetko, i to u situacijama ekstremne plime, ali i uslijed neodgovornog ponašanja pojedinaca koji kanalizacijski sustav koriste za zbrinuti sve ono što ne znaju kud bi ili moguće iz vlastite lijenosti, ili još gore ako je u pitanju moguća namjera.

U prilogu Vam šaljem i dvije slike, jedna na kojoj se vidi visina morske površine. Nije teško primijetiti da takva visina mora vrlo lako završi u kanalizacijskom sustavu, dijelom zbog starog i poroznog sustava, a dijelom zbog nalijevanja u kanalizacijska okna te se crpnim stanicama prepumpa na uređaj za pročišćavanje. Povećana količina morske vode paralizira rad samog uređaja i potrebni su iznimni napori u radu osoblja kako bi uređaj funkcionirao u takvim otežanim uvjetima.

Intenzivno se radi na otklanjanju problematike prodora mora u sustav. Sustav se na kritičnim mjestima snima i svaka pronađena anomalija ulazi u trenutni program sanacije.

Pročiščivač

Iz druge slike se vidi ljudski nemar ili kako god to nazvali. Prije dva dana je u noćnim satima zbog dvije daske dužine 1,2 m zablokiran rad rešetki na samom početku uređaja što je dovelo do zastoja u čišćenju i odstranjivanju grubljih nečistoća koje dolaze sa otpadnim vodama. Dobro je što te daske nisu prouzročile i materijalnu štetu u vidu loma dijelova strojeva što bi zasigurno otežalo funkcioniranje uređaja.

Pročiščivač

Isprika stanarima u okolici uređaja za pročišćavanje otpadnih voda ukoliko je iz nekih nama nepoznatih razloga u zadnje vrijeme dolazilo do pojave mirisa, a ujedno i molba za strpljenje jer se radi o kompleksnom sustavu i svaka promjena koja se radi mora biti s više aspekata razmotrena prije nego bude provedena.

Vjerujem da ne trebam podsjećati na stanje od prije dvije godine kad su se okolicom uređaja širili nepodnošljivi mirisi. Mislim da ovo stanje danas nije za usporedbu sa tim vremenom i da se kvaliteta života u okolici uređaja značajno popravila. U protekle dvije godine na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda su napravljene brojne tehničke, ali i tehnološke i organizacijske promjene koje su u znatnoj mjeri pridonijele znatno boljem funkcioniranju uređaja i stanju kakvo imamo danas.

Osim gore navedenih problema potrebno je informirati građane o uzrocima povremene pojave mirisa koji nisu direktno vezane za funkcioniranje samoga uređaja. Jedan od značajnijih uzroka je tlačni vod od crpne stanice Arbanasi prema samom uređaju za pročišćavanje. Zbog povremenog paljenja pumpi, otpadne vode stoje u cijevima velikih profila pa zbog anaerobnih uvjeta dolazi do stvaranja neugodnih mirisa. U trenutku paljenja pumpi najprije se potisne takav zrak koji počne izbijati na prekidnim oknima u blizini IN Centra. Na rješavanju ovoga problema se intenzivno radi i vjerujem da bi se uskoro moglo krenuti u realizaciju smanjenja ili moguće potpune neutralizacije pojave neugodnih mirisa zbog navedenog razloga.

Ante – Josip Šikić

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...