DORH podnio tužbu protiv Povljane!

Županijsko državno odvjetništvo Republike Hrvatske u Zadru podnijelo je tužbu protiv Općine Povljana zbog, vjeruju, protupravne uknjižbe na katastarske čestice uz more veličine 207356 kvadratnih metara. Povljana se na sporne katastarske čestice uknjižila kao vlasnica predmetnih nekretnina nakon rješenja Općinskog suda u Pagu donesenog 21. travnja 2015. godine, a država sada pokušava vratiti ono za što smatra da joj pripada.

Na predmetnim nekretninama Općina Povljana je uknjižila svoje pravo vlasništvo u zemljišnim knjigama temeljem Uvjerenja upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, da se one nalaze unutar građevne zone. Nekretnine koje su predmet ove tužbe predstavljaju isključivo vlasništvo Republike Hrvatske jer su uvrštene u Program gospodarenja šumama i šumskim zemljištem 1982-1991, a i danas se nalaze u šumsko gospodarskoj osnovi.

Temeljem Zakona o izmjenama i dopunama zakona o šumama (Narodne novine 41/90) šume i šumska zemljišta, osim šuma u privatnom vlasništvu, predstavljaju vlasništvo Republike Hrvatske, bez obzira jesu li se nalazile unutar ili izvan građevne zone na dan 16. listopada 1990. Na taj je način Općina Povljana neosnovano upisala svoje pravo vlasništva u zemljišnim knjigama, piše u objašnjenju županijskog DORH-a.

Sada se očekuje sudski proces koji će dokazati kome točno pripada sporno zemljište na koje Općina Povljana polaže pravo od prve polovice 2015. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...