Dvije svjetske organizacije dolaze u Liku pomoći pri očuvanju zaštićenih područja

Radionica projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude” na kojoj će sudjelovati Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF i asocijacija parkova Dinarskog luka, održati će 25. i 26. veljače, u Pećinskom parku Grabovača u Perušiću.

Da Republika Hrvatska obiluje prirodnim dobrima nije nova informacija, isto kao ni ona da se na njenom području nalazi čak 420 zaštićenih područja koja se izdvajaju svojom ljepotom, bogatstvom, raznolikošću te zakonskim odredbama koje za njih vrijede. U ovu bogatu evidenciju spada i Pećinski park Grabovača na čijem je prostoru zaštićeno 9 speleoloških objekata od kojih su tri speleološka objekta zaštićena na nacionalnoj razini kao geomorfološki spomenici prirode, 4 tipa staništa , 16 biljnih vrsta i 39 vrsta životinja, zbog čega će se baš u ovom parku jedinstvene ljepote održati radionica projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude”, na kojoj će sudjelovati Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF i asocijacija Parkova Dinarskog luka. Velika je to čast za Park koji već duže vremena pokazuje kontinuitet, uspješnost i ozbiljnost u EU projektima, zbog čega su se među brojnim destinacijama istaknuli kao ozbiljan faktor u razvoju turizma Ličko-senjske županije.

– Mi smo mali park u odnosu na sve ostale u Asocijaciji parkova Dinarida, ali park koji u sklopu svojih mogućnosti intenzivno i kontiunirano radi na popularizaciji prirodne baštine Upravo zbog toga velika nam je čast biti domaćin svjetskoj organizaciji poput WWF-a jer to samo dokazuje da ono što radimo i stvaramo nije ostalo nezapaženo, izjavila je ravnateljica PP Grabovača Katarina Milković povodom događanja.

Glavne teme radionice koju će voditi Violeta Orlović Lovren i Jana Kus Veenvliet, stručnjakinje na području održivog upravljanja zaštićenim područjima, biti će određivanje indeksa zaštićenih područja, izrada metodologije za praćenje interakcije između zaštićenih područja i lokalne zajednice te osnove za buduću suradnju među zaštićenim područjima. U isto vrijeme trajanja radionice WWF-a održat će se i Generalna skupština Asocijacije Parkova Dinarida i sastanak Upravnog odbora Parkova Dinarida na kojoj će sudjelovati članovi Asocijacije, kao i predstavnici zainteresiranih zaštićenih područja, a koje će u ime Županije Ličko-senjske pozdraviti Župan Milan Kolić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...