Ekopoljoprivreda

Ekološki proizvedeno mlijeko i meso puno je zdravije, studija pokazuje

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Međunarodni tim stručnjaka dokazao je da ekološko mlijeko i meso sadržavaju 50% više korisnih omega-3 masnih kiselina od konvencionalno proizvedenih proizvoda.

Analizirajući podatke iz cijelog svijeta, tim je pregledao 196 radova o mlijeku i 67 radova o mesu i pronašao jasnu razliku između ekološkog i konvencionalnog mlijeka i mesa, pogotovo po pitanju sastava masnih kiselina i koncentracije određenih esencijalnih minerala i antioksidansa. Tim kaže da podaci pokazuju da bi zaokret na ekološko meso i mlijeko mogao ići prema povećanju unosa nutritivno važnih masnih kiselina.

U ekološkom mlijeku više omega-3 masnih kiselina

Chris Seal, profesor hrane i ljudske prehrane na Sveučilištu Newcastle objašnjava: Omega-3 kiseline povezane su sa smanjenjem kardiovaskularnih bolesti, poboljšanjem neurološkog razvoja i funkcija te boljitkom imunoloških funkcija. Prehrana zapadne Europe prepoznatljiva je po niskom udjelu masnih kiselina, a Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) preporučuje njihov dvostruki unos. No, teško je uzimati ih u našoj prehrani. Naša studija pokazuje da bi zaokret na ekološko mogao ići u smjeru povećanja unosa tih važnih nutrijenata.

Naprimjer, pola litre ekološkog punomasnog mlijeka (ili ekvivalent unosa masnoće iz ostalih mliječnih proizvoda kao što su maslac ili sir) pruža procijenjeno 16% (39 mg) preporučenog dnevnog unosa vrlo dugačkog lanca omega-3 kiselina, dok konvencionalno mlijeko pruža 11% (25 mg).

Ostale pozitivne promjene u masnim profilima uključuju niže razine miristinske i palmitinske kiseline u ekološkom mesu te niže omega-3/omega-6 odnose u ekološkom mlijeku. Također su opažene i više razine masnih topivih vitamina kao što su vitamin E i karotenoidi te 40% više CLA u ekološkom mlijeku.

Poželjni masni profili usko povezani sa slobodnom ispašom

Studija je pokazala da su poželjniji masni profili u ekološkom mlijeku usko vezani uz vanjsku (slobodnu) ispašu i niski koncentrat hranjenja u mliječnoj prehrani, kao što je propisano u ekološkim uzgojnim standardima.

Dva nova mišljenja također opisuju nedavno objavljene podatke iz nekoliko studija o majkama i djeci povezanih s ekološkim mlijekom, mliječnim proizvodima i konzumacijom povrća kako bi se smanjio rizik od određenih bolesti. To je uključivalo smanjeni rizik od ekcema i hipospadije kod beba i preeklampsije kod majki.

Profesor Carlo Leifert sa Sveučilišta u Newcastleu koji je vodio studiju kaže: Ljudi odabiru ekološko mlijeko i meso iz tri glavna razloga: poboljšana dobrobit životinja, pozitivni učinci ekološke poljoprivrede na okoliš i percepcija zdravstvenih prednosti. Ali mnogo manje poznati su utjecaji na nutritivnu kvalitetu, stoga je ova studija potrebna. Nekoliko ovih razlika proizlazi iz ekološkog stočarstva i dovele su do razlika u intenzitetu proizvodnje, s uzgojem na otvorenom, hranjenjem travom životinja koje proizvode mlijeko i meso što imaju značajno povišene poželjne masne kiseline kao što su omega-3 i niže masne kiseline koje potiču srčane probleme i ostale kronične bolesti.

Ostatak članka pročitajte na Agrobizu.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar