Foto: Ovako je nekoć izgledala zadarska turistička ponuda

Bez obzira na to što smo najboljom europskom destinacijom proglašeni tek ove godine, mi Zadrani znamo da smo to u srcima brojnih naših furešta to bili već desetljećima, ako ne i duže.

U vrijeme Jugoslavije bili smo domaćini istočnom i zapadnom bloku koji su nas podjednako, svaki na svoj način, obožavali, a potom smo raspadom blokovskog sistema i po kraju rata pod okriljem samostalne Hrvatske nudili gostima najbolje od sebe.

No, razlikuje li se turizam današnjice i zadarska turistička ponuda od one koju smo imali u minulim vremenima? To ćete doznati kroz ovaj članak u kojemu donosimo fotografije turizma kakav je nekoć bio, nešto kratko po proglašenju nezavisne Republike Hrvatske.

Sve slike preuzete su iz jednoga vodiča nastalog, joj dragi naši, još prošlog tisućljeća (kako vrijeme leti)! U njemu se osim vizure grada i okolnih turističkih naselja mogu pronaći i reklame brojnih zadarskih tvrtki od kojih neke, na žalost, više nisu dio naše današnjice.

Bila su to neka sasvim druga vremena u kojima je Marina još uvijek bila SAS-ova, a Zadrani su se turistima mogli podičiti i legendarnom tvornicom tjestenine “Jadranka”. Adria nije bila u stečaju, a umjesto pizza cutova u ponudi smo imali cigarete iz vlastite tvornice duhana.

Zadar se u to vrijeme još “tražio” pa smo neko vrijeme u stilu Las Vegasa turistima pod nos gurali casina, no trend (očito!) nije zaživio. Ponuda turističkih agencija, hotelskog smještaja, trgovina, kafića i noćnog života bila je puno, puno siromašnija.

Reći ćemo još da je sveta Stošija bila pod skelama, ljudima je bilo jasno kao dan zašto se Zeleni trg zvao zeleni – Forum je izgledao, pa… drugačije, recimo to tako.

Uostalom, pogledajte sami:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...