Hoće li Vodovod ugroziti turističku sezonu Diklovcu? Cijevi vise posvuda, a kuće propadaju zbog vlage!

Zadarski Diklovac, predio između Dikla i Puntamike, našao se u gadnim problemima. Unatoč odličnoj lokaciji i vlastitim golemim naporima, njihova bi turistička sezona mogla vrlo lako patiti i to zbog – Vodovoda. Naime, potrošačima ondje već dugo pati kvaliteta života, budući da imaju jako puno problema sa sustavom vodoopskrbe, prvenstveno zbog pucanja cijevi i svih problema koji iz toga proizlaze.

– Cijevi nam pucaju barem jednom godišnje, ponekad i na mjesečnoj razini, a kad god puknu, poplave dvije kuće nizvodno od mjesta puknuća, požalio nam se stanovnik ovog zadarskog predjela koji je poželio ostati anoniman. Kako nam kaže naš sugovornik, ondje je već rađena rekonstrukcija kanalizacijske mreže, no oko 60 godina stare vodovodne cijevi nitko nije mijenjao.

Situacija s puknućem cijevi ponovila se već više od četiri puta, uglavnom noću. Do Vodovoda je tada praktično nemoguće doći pa se čeka satima da netko zatvori vodu:

– Najprije dođe policija, zatim vatrogasci, a na Vodovod čekamo satima. Jednom su nam rekli da su im linije bile u kvaru, drugi puta da su mijenjali broj. Totalno su neorganizirani. Dogodilo se i da cijev pukne u 5 sati, a nama čovjek dolazi oko 7:10, jer mu je “tada počela smjena”, kaže nam nezadovoljni potrošač, a mi se pitamo – što je s noćnim dežurstvima?!

– Sad trenutno smo svi spojeni zračnom linijom, već dva mjeseca. To znači da cijevi idu nadzemno, dvorišta su nam prekopana i puna cijevi, tko zna kad ćemo dočekati sanaciju odnosno rekonstrukciju vodovoda, rekao nam je.

Ako ljeto dočekaju ovako provizorno spojeni na vodovodnu mrežu, kaže nam, voda će biti i zdravstveno neispravna zbog bakterija kojima odgovara vrućina. Ali to još nije sve – tlak je nikakav pa voda već sada vrlo slabo curi, a neke kuće uopće nemaju vodu!

– U Vodovodu su rekli da čekaju da se vlasnici sami jave pa će ih spojiti, ali oni ne žive tu. Eto baš je nedavno čovjek došao iz Slavonskog Broda u svoju kuću u Zadru, vidio da nema vode i vratio se nazad, pojadao nam se.

O šteti na kućama, kako onima koje su redovno bile poplavljene, tako i ostalima u ulici, ne treba ni govoriti.

– Susjeda je dobila nešto novaca od osiguravajuće kuće, ali nije to ni približno razmjerno šteti. Nama je otpala fasada, u kući se podigao parket, sve od vlage. Nikakva odšteta ne može biti naplaćena jer u Vodovodu tvrde da je njihovom krivnjom eventualno mogla nastati šteta na pločicama, ali na ostalim stvarima unutar kuće nikako, kaže nam naš sugovornik.

– Inače, ovdje se svi bavimo turizmom, a provizorno smo spojeni na vodovodnu mrežu, zbog čega imamo velikih problema s agencijama, ne znamo što će biti s našim ugovorima. Pokušali smo problem riješiti na miran način, bez medija i tužbi, no nije išlo, objasnio nam je kako su prisiljeni izaći u javnost, a on je osobno angažirao odvjetnika i ozbiljno razmišlja o daljnjim koracima.

Što Vodovod konkretno namjerava učiniti kako bi se problem trajno riješio, nismo uspjeli doznati do zaključenja ovog teksta. Odgovor direktora zadarskog Vodovoda, Tomislava Mateka, trebao bi razjasniti još čitav niz otvorenih pitanja, poput toga što je s noćnim dežurstvima i kada će se dotrajale cijevi konačno zamijeniti novima. Na kraju krajeva, ljudima je imovina oštećena zbog vlage, pa očekujemo odgovor na pitanje imaju li pravo na kakvu odštetu od strane Grada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...