Hrvatska je pozitivan primjer zaštite prirode!

U organizaciji Svjetske organizacije za zaštitu prirode i Asocijacije Parkova Dinarida,  u Pećinskom parku Grabovača kraj Perušića održana je dvodnevna radionica u sklopu projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude”.

U Pećinskom parku Grabovača u protekla dva dana okupilo se oko osamdeset predstavnika parkova iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Srbije, Makedonije i Albanije.  Glavni razlog njihova dolaska jest određivanje indeksa zaštićenih područja,  odnosno pronalazak najboljeg načina praćenja interakcije između zaštićenih područja i lokalne zajednice.

Da je baš uključenje čitave zajednice i povezivanje institucija iznimno bitno pri zaštiti prirode, istaknuo je predstavnik WWF-a Adria Leon Kebe, koji je naglasio kako su  rezultati koje je Pećinski Park Grabovača postigao glavni razlog zbog kojeg je izabran za domaćina ovako bitne konferencije.

“Bez vrijednih parkova poput Grabovače ne bi bilo projekata koji se bave održivim razvojem, niti naše organizacije u ovom obliku.” – istaknuo je njegov kolega, Martin Šolar, direktor WWF-a Adria .

Predstavnike parkova, od kojih se prvenstveno mnogo očekuje,  kroz pozitivne primjere se educiralo  i o mehanizmu povrata novca u manje krajeve koje treba zaštititi, sve s ciljem izrade interaktivne baze dokumenata koji bi omogućili bolje financiranje zaštićenih područja.

Najveći uspjeh dugogodišnjeg rada je zadržavanje ljudi na zaštićenim područjima, za što primjere pronalazimo baš u Lici na području općine Perušić, gdje se pojedini stanovnici vraćaju i iz razvijenijih zemalja kako bi u novoj, za poduzetnike povoljnijoj klimi, razvijali posao. „Primjer je obitelj Hećimović koja se vratila iz Njemačke i pokrenula posao, vlastiti OPG s proizvodnjom pekmeza“. – izjavila je Katarina Milković, ravnateljica Pećinskog parka Grabovača.

Turistički posjeti parku Grabovača također su u porastu, a u planu je i širenje njegova štićenog područja u kojem se nalaze tri speleološka objekta zaštićena na nacionalnoj razini kao geomorfološki spomenici prirode, 4 tipa staništa, 16 biljnih vrsta i 39 vrsta životinja.

Slični projekti ovomu traju već 10 godina, dok je iznimno uspješan projekt Parkovi Dinarskog luka inicirao osnivanje Asocijacije Parkova Dinarida 2014. godine. Asocijacija koja za cilj ima dijeliti i razmjenjivati znanje u turizmu danas okuplja 52 parka iz 8 zemalja, dok 9 područja (parkova) trenutno čeka odobrenje za članstvo. Svijetlim primjerom u Asocijaciji istaknuti su baš hrvatski parkovi koji su zbog pozitivne politike države razvijeniji od regionalnih kolega, zbog čega od nas uče susjedne zemlje.

Sudionici konferencije posjetili su čitav park kao i pećinu Samograd koja se nalazi u njegovom sklopu, gdje je predstavljen Zbog Degenija iz Gospića.

U sklopu dvodnevnog događanja održana je i Skupština Asocijacije Parkova Dinarida na kojoj će se odrediti put organizacije u sljedećih šest mjeseci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...