Hrvatska je sedma europska kulinarska velesila: Janjetina ispod peke oduševila sladokusce!

Poslovni magazin Business Week napravio je istraživanje u 48 zemalja na europskom kontinentu kako bi provjerio koja zemlja ima najbolje kulinarske specijalitete, a po završetku ukusnog putovanja Europom zaključili su kako Hrvatska zaslužuje visoku sedmu poziciju, daleko ispred zemalja u okruženju.

Mješavina utjecaja – talijanskih, mediteranskih i francuskih na obali, te slavenskih u unutrašnjosti – pomogla je stvoriti slasnu mješavinu različitih specijaliteta. Oni (op.a. Hrvatska) imaju fantastično maslinovo ulje, a kamenice iz maloga grada Stona smatraju se jednima od najboljih na Jadranu. Njihov Babić, Malvazija, prošek i Vrbnička žlahtina bili su podcijenjeni, ali sada na godišnjoj razini dobivaju sve više priznanja. Njihovo možda najslavnije jelo – janjetina ispod peke – stvarno opravdava svoj dobar glas dok se kuha sa svih strana (natkrivena glinenim poklopcem pokrivenim vrućim ugljenom), polako, u svojim vlastitim sokovima, piše Business Week.

Ispred Lijepe Naše našle su se tradicionalne kulinarske velesile – Italija, Francuska i Španjolska, ali, što iznenađuje, i zemlje koje inače ne spominjemo u kontekstu dobre hrane – Gruzija, Njemačka te Belgija.

U prvih deset našle su se još Švicarska, Portugal i Mađarska, a zemlje Balkana, pozicionirane su daleko ispod Hrvatske – Bugarska 14. mjesto, Bosna i Hercegovina 21., Makedonija 23., Albanija 26., Slovenija 32., Kosovo 41., a Crna Gora se našla na poražavajućem 46. mjestu.

Zadnji na listi je Vatikan, 48. po redu, zbog jednog jedinog restorana na cijelom državnom teritoriju. Rim je blizu, pa eto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...