Izložbom ikebana umjetnika Katagirija počeo drugi “Tuna, Sushi & Wine festival” u Zadru

Umjetnost aranžiranja cvijeća već 500 godina oblikuje ljudska srca donoseći ljepotu, mir, razumijevanje i unutarnju ravnotežu, tvrdi japanski ikebana umjetnik Atsunobu Katagiri čiji su fotografirani ljudski modeli s ikebanama – cvijetom koji živi – prije pet godina preživjeli potres, tsunami i nesreće u nuklearnoj elektrani Fukushima. Bit će izloženi od 3. do 7. veljače u Svetom Donatu i s njihovom je umjetničkom porukom jučer službeno počeo drugi zadarski „Tuna, Sushi & Wine festival“. Kako ikebana umjetnik Katagiri zbog spriječenosti nije mogao doći u Zadar, njegov rad i izložbu pod naslovom „Vraćanje energije, vjere i nade u život, tamo gdje to više ne postoji“ predstavila je Katagirijeva menadžerica Kusano san.

Modeli s ikebanama na izloženim radovima japanskih fotografa Yasumasa Ono i Ryoji Shirado predstavljaju tragične žrtve katastrofa; oni su izgubili svoje najbliže i ostali sami u svojoj boli.

– Ne pokušavam im nametnuti osmijeh na lice jer bi to značilo nepoštivanje njihove boli i podsjećanje na prošlost, ali uz pomoć ikebane vraćaju vjeru, optimizam, mir i sreću u svakodnevnom životu. Pogled na njihova lica govori kako su prošlost ostavili iza sebe. Moj put ikebane koji liječi srca Fukushime se nastavlja, poručuje japanski umjetnik poznat po projektu „Žrtva“. Cvijeće koje raste na 20 kilometara od prve elektrane u prefekturi Fukushima simbolički je iskoristio za izradu ikebana za žrtve nuklearne nesreće i poruku o iscjeljiteljskoj moći cvijeća. Katasushigiri je 43-godišnji umjetnik koji je, među ostalim, napisao i više radova s temom života biljaka i cvijeća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...