Javnosti dozvoljen uvid u neke dokumente iz Kolana; Oporba: “Dobar početak, ali tražimo račune!”

(Ne)očekivani pomak dogodio se ka većoj transparentnosti poslovanja Općine Kolan dozvoljavanjem javnog uvida u neke dokumente koje je, tvrdi kolanska oporba, bivši načelnik skrivao “kao zmija noge”.

Ovo je krajnji dokaz kako vladina povjerenica Kristina Božić, koja je upravljanje Općinom preuzela nakon što proračun za 2016. godinu nije prošao, ipak radi po zakonu, unatoč izbijanju trzavica između nje i oporbe na početku njenog mandata.

Dokumenti koji su objavljeni su Izvješće o sklopljenim ugovorima za 2015. godinu, Popis bagatelne nabave za 2015. godinu, Popis donacija i sponzorstava za 2015. godinu te Registar ugovora o javnoj nabavi i okvirnih sporazuma za 2015. godinu. Iz njih se da okvirno iščitati kako je Kolan poslovao u 2015. godini, a nemogućnost uvida u poslovanje Općine bio je glavni razlog neizglasavanja proračuna za 2016. godinu.

Ipak, ni ovi dokumenti nisu potpuni, u što se može uvjeriti svaki laik, budući da na brojnim mjestima nedostaju cifre izdvojene za neke od sklopljenih ugovora, a ni računi nisu priloženi na uvid.

Napokon je nešto objavljeno, ali mi tražimo i fakture koje nedostaju. Nismo još dobili na uvid rebalans za 2015. godinu. Smještaj policije u privatnim kućama za vrijeme sezone? Prema priloženome ispada da je u Kolanu na ljeto bi osmješten cijeli bataljun specijalaca, a računa nigdje, kazao je Damir Čemeljić, predsjednik tamošnjeg HSP-a AS koji je unatoč svojevrsnoj kritici odavao znatnu dozu zadovoljstva ostvarenim.

Čemeljić je prilikom razgovora s nama istaknuo još jednu zanimljivu stvar. Institut za javne financije koji ocjenjuje transparentnost gradova, općina i županija u Republici Hrvatskoj Kolanu je dao nezavidnu ocjenu 0 od 5, dok primjerice Zadar prema njihovim kriterijima drži dobru četvorku.

Transparentnost Kolan

Inače, što se tiče objavljenih dokumenata, njih možete u cijelosti zagledati na mrežnim stranicama Općine Kolan, a ima tamo itekako zanimljivih stvari poput donacije Počasnom bleiburškom vodu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...