Johannes Steinhoff – zračni as Luftwaffe i šef NATO-a

Dana 21. veljače 1994. godine umro je njemački zrakoplovni general Johannes Steinhoff. Zanimljiv je po tome što je u NATO-u i njemačkom Bundeswehru imao iznimno visoke zapovjedne položaje, unatoč činjenici da je bio jedan od vodećih zračnih asova u Hitlerovoj Njemačkoj. Naime, u ratnom zrakoplovstvu Trećeg Reicha (njem. Luftwaffe) Johannes Steinhoff obavio je gotovo 1000 borbenih misija, pri čemu je srušio čak 176 neprijateljskih zrakoplova. Dobio je visoko odlikovanje zvano Viteški križ Željeznog križa s hrastovim lišćem i mačevima, piše Povijest.hr

Nakon Drugog svjetskog rata Steinhoff je služio u ratnom zrakoplovstvu Zapadne Njemačke (Savezne Republike Njemačke). Zanimljivo je da se ratno zrakoplovstvo te zemlje i dalje zvalo Luftwaffe, kao i u doba Hermanna Göringa i Adolfa Hitlera (cjelokupnim oružanim snagama ime je promijenjeno iz Wehrmacht u Bundeswehr). Dapače, Njemačko ratno zrakoplovstvo i danas nosi naziv Luftwaffe, a kao simbol koristi željezni križ koji se nalazi na današnjim vojnim letjelicama. Dodajmo da se današnja svečana časnička uniforma Luftwaffe ne razlikuje mnogo od one u doba Trećeg Reicha, osim po nekim detaljima (dakako, svastika se na njoj više ne pojavljuje).

Johannes Steinhoff nakon rata dospio je do čina generala Luftwaffe, a s vremenom je postao i njen načelnik stožera (najviši položaj). Taj položaj u Njemačkoj se danas zove Inspekteur der Luftwaffe, kao što i načelnik stožera cijelog Bundeswehra nosi naziv Generalinspekteur der Bundeswehr. Naime, nakon Drugog svjetskog rata željelo se izbaciti nazive načelnik stožera pa su zamijenjeni s inspektorskim nazivima.

General Steinhoff postao je 1971. godine čak i načelnik Vojnog vijeća NATO-a (eng. Chairman of the NATO Military Committee). Umro je u 81. godini života u Bonnu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...