Kakva je budućnost Centra za gospodarenje otpadom uz novog ministra?

Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje uz druge slične centre diljem Hrvatske ideja je bivšeg ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajevića koji je istima dao zeleno svjetlo i dijelom omogućio izgradnju i financiranje. Ipak, sada imamo novog ministra, rođenog Zadranina Slavena Dobrovića koji bi neke stvari mijenjao pa je zacrtana budućnost gospodarenja otpada u Hrvatskoj sada nesigurna.

Naime, Dobrović je komentirao kako trenutni koncept centara poput onoga planiranog za Biljane nije sasvim u skladu s načelima Europske unije, za što je uzeo primjer CGO Marišćina.

Primjerice, u CGO-u Marišćina izvlači se oko 5% materijala za recikliranje, a 35% završi kao gorivo iz otpada. No, sustav CGO-a je postavljen na način da ga je moguće poboljšati kako bi ispunili zahtjeve kružnog gospodarstva, prenosi ministrovu izjavu Narodni list.

U Zadru su, logično, ministrovu izjavu dočekali “na nož” jer je projekt CGO Biljane Donje već financijski osiguran poprilično velikim sredstvima brojnih općina, gradova pa i same Zadarske županije te Europske Unije. Čak 385 milijuna kuna njegova je vrijednost, a naše jedinice lokalne samouprave obvezale su se dati 10% iznosa u “kasicu”. Pozitivna strana cijele priče? Ministar nije potpuno nezadovoljan projektom našeg županijskog centra za gospodarenje otpadom.

Ministar je zadovoljan lokacijom, po njemu nije upitna niti izgradnja Centra, no ima ideje za neke preinake. Hoće li do njih doći? Još ne znamo. Sad nas čekaju pregovori. Jer svaka preinaka u ovoj fazi projekta vuče sa sobom izmjene dokumentacije kao što su Studija izvedivosti, Studija utjecaja na okoliš, Građevinska dozvola, a to su dokumenti čija izrada traje mjesecima. Tako da trenutno ne znamo hoće li, i kakvih preinaka biti, jer nas očekuje drugi krug razgovora u ministarstvu, objasnio je za Narodni Dino Perović, direktor tvrtke Eko d.o.o koja će upravljati budućim Centrom.

Da je projekt Biljana Donjih neupitan čvrsto je htio dokazati i Stipe Zrilić na prošlom kolegiju župana.

Šire se dezinformacije na koje se moram osvrnuti. Tvrtka Eko d.o.o predala je projektni prijedlog za odobrenje sredstava za financiranje tog važnog projekta. Projekt je napravljen po svim propisima i trenutno je na ocjenjivanju u Ministarstvu zaštite okoliša. Vjerujem da je nemoguće da projekt ne bude prihvaćen, Župan je kazao.

Što će biti s CGO Biljane pokazat će vrijeme, a najgora moguća verzija budućnosti istoga je ta da se projekt, u koji je uloženo i vrijeme i novac, napusti. Sjesti, razgovarati, postići kompromis jer Biljane nisu samo zaštita okoliš – u pitanju je prije svega novac i radna mjesta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...