Kolanska oporba uz pomoć zakona želi spriječiti Zubovića u ponovnoj kandidaturi

Novi izbori u Kolanu sve su bliže, a kolanska oporba iz većeg dijela raspuštenog Općinskog vijeća se trudi svim silama da Josip Zubović više nikada ne postane načelnik Općine. U glasove za svoju opciju su, doznali smo u ranijim razgovorima s vođom lokalnog HSP-a AS, sigurni, ali smatraju kako se ništa ne smije prepustiti slučaju.

Tako je većina bivšeg Općinskog vijeća Kolana odnedavno ovlastila odvjetnika Hrvoja Bičanića da uz pomoć zakona pokuša zabraniti samu kandidaturu Josipa Zubovića na narednim izborima koji se trebaju održati 20. ožujka ove godine.

Dopis koji nam je poslan, a koji je proslijeđen Borisu Babiću, predsjedniku izbornog povjerenstva Zadarske županije, prenosimo u cijelosti.

           Sukladno članku 3. st. 2. Zakona o lokalnim izborima (“Narodne novine” broj 144/12) propisano je kako za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana te njihovog zamjenika ima pravo biti biran birač koji na dan stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora ima najmanje šest mjeseci prijavljeno prebivalište na području jedinice za čije se tijelo izbori provode.         

            Sukladno članku 2. st. 1. Zakona o prebivalištu propisano je kako je prebivalište mjesto i adresa u Republici Hrvatskoj na kojoj se osoba trajno nastanila radi ostvarivanja svojih prava i obveza vezanih za životne interese kao što su obiteljski, profesionalni, ekonomski, socijalni, kulturni i drugi interesi.

            Stavkom 5. i 6. istog članka propisano je kako je mjesto u smislu istog Zakona grad ili općina i naselje koje je u sastavu grada ili općine, sukladno propisima o područnom ustrojstvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, dok je adresa u smislu istog Zakona ulica ili trg i kućni broj evidentiran u registru prostornih jedinica što ga vodi nadležno tijelo.         

            Prema čl. 4. st. 1. Zakona o prebivalištu prijava prebivališta i boravišta podnosi se u roku od 15 dana od dana nastanjenja u mjestu i na adresi prebivališta, odnosno od dana dolaska u mjesto i na adresu boravišta.

            Člankom 12. st. 1. Zakona o prebivalištu propisano je kako Policijska uprava na čijem području osoba ima prijavljeno prebivalište po službenoj će dužnosti donijeti rješenje o odjavi prebivališta osobe ako se terenskom provjerom utvrdi da osoba stvarno ne živi na prijavljenoj adresi ili o tome bude obaviještena od strane tijela javne vlasti te drugih pravnih i fizičkih osoba.

            Stavkom 2. istog članka propisano je kako tijela javne vlasti koja u provođenju postupaka iz svoje nadležnosti dođu do saznanja da osoba ne živi na adresi prijavljenog prebivališta, dužna su o tome izvijestiti nadležnu policijsku upravu.

            Postupajući sukladno zakonskim ovlastima tijelo javne vlasti, konkretno Općinsko državno odvjetništvo u Zadru, izvršilo je izvide na terenu terenskom provjerom te je utvrdilo kako Josip Zubović ne živi na adresi u Kolanu, Rudine 11 već da isti ima stvarno prebivalište u mjestu Pag na adresi Strossmayerova 2D. To je sve utvrđeno u postupku pred Općinskim državnim odvjetništvom u Zadru, koji postupak se je vodio pod posl. br. KR-DO-114/15, a za koji spis predlažemo da se pribavi službenim putem, a u privitku dostavlja se očitovanje ODO Zadar, od 29. rujna 2015.g..

            Nadalje, Općinsko državno odvjetništvo je time utvrdilo da su na strani Josipa Zubovića ostvarena obilježja djela prekršaja iz čl. 16. st. 4. Zakona o prebivalištu, koje djelo u činjeničnom i pravnom smislu se odnosi na fizičku osobu koja prilikom prijave prebivališta i boravišta da lažnu izjavu da se u mjestu i na adresi prebivališta ili boravišta nastanila (članak 10. stavak 1.).

            Kada je kod Josipa Zubovića utvrđena stvarna adresa stanovanja, isti je odmah prijavio svoju adresu u Kolanu, pa stoga u evidenciji prebivališta niti nije bilo moguće utvrditi prekid stanovanja u općini Kolan.

            Obzirom da je intencija zakonodavca iz čl.  3. st. 2. Zakona o lokalnim izborima bila da se radi o osobama koje imaju kontinuitet najmanje šest mjeseci prebivališta na području jedinice za čije se tijelo izbori provode, to je nedvojbeno da na strani Josipa Zubovića nije ispunjen navedeni uvjet neprekidnog prebivališta na području Općine Kolan za čije se tijelo izbori provode.

            Činjenje djela prekršaja ili kaznenih djela u svezi prebivališta, a po osnovi kojih djela prekršaja ili kaznenih djela u evidenciji nije utvrđen prekid prebivališta na području Općine Kolan Josipu Zuboviću, mada takav kontinuitet nije u stvarnosti postojao, držimo da na strani istoga nisu ispunjene zakonske pretpostavke da isti ima pravo biti biran za općinskog načelnika na području Općine Kolan. U suprotnom došlo bi do ozakonjenja radnji koje u stvarnosti predstavljaju radnje davanja lažne izjave vezano za mjesto i adresu prebivališta.  

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...