Koliko puta cijevi trebaju puknuti da bi ih se Vodovod sjetio zamijeniti?

Preko pola stoljeća stare cijevi ne brinu previše zadarski Vodovod. Zamijeniti ih se sjete tek kad ljudima dođe voda do grla, bukvalno. A i tada ćete se načekati, budući da naravno treba proći čitava procedura dogovaranja s Gradom oko financiranja.

Takva je barem situacija na Diklovcu, kad je prema navodima samog direktora ove gradske firme, Tomislava Mateka, rješavanje problema dotrajalih cijevi započelo tek nakon učestalijih puknuća zadnjih mjeseci.

Svako puknuće cijevi uzrokovalo je poplavljivanje dviju kuća nizvodno od mjesta puknuća, što u principu znači da je Vodovod odlučio odustati od “krpanja” i napraviti posao kako spada tek kad su nesretnim ljudima kuće nastradale više puta u nekoliko mjeseci. Štednja na prvom mjestu, zar ne?

Sada je ondje već dva mjeseca postavljen provizorni nadzemni cjevovod – kako su nam rekli ljudi koji ondje žive, dvorišta su im prekopana i puna cijevi. Neki nam navode i kako im je vlaga uništila kuće u koje bi vrlo uskoro trebali početi dolaziti turisti, budući da sezona počinje sve ranije. “Prekrasan” prizor za naše drage goste, a turističkoj sezoni odmaže i činjenica da je tlak u cijevima nizak!

Neće mještane Diklovca umiriti ni riječi prvog čovjeka Vodovoda kako samo trebaju podnijeti potpuni zahtjev za naknadu štete kako bi isti proslijedili osiguravajućem društvu s kojim imaju sklopljen ugovor za naknadu štete prema trećim osobama:

– Nama je otpala fasada, u kući se podigao parket, sve od vlage. Nikakva odšteta ne može biti naplaćena jer u Vodovodu tvrde da je njihovom krivnjom eventualno mogla nastati šteta na pločicama, ali na ostalim stvarima unutar kuće nikako, rekao nam je naš sugovornik prije nekoliko dana.

Inače, nakon objave prvog teksta o problemu na Dikovcu, javio nam se i jedan mještanin Arbanasa.

– Imaju sreće što je zima topla. Nama se u Ulici Ivana Petanija pred koju godinu dogodilo da se voda u vanjskom cjevovodu zamrznula. Mala beba u kući, treba spraviti mlijeko, a vode nema. Ekstremna hladnoća bila je najavljena danima prije pa ne znam gdje je Vodovod zakazao, zašto nisu omotali cijevi?, rekao nam je, dodavši da nije htio izlaziti u javnost, naivno vjerujući kako se radi o izoliranom propustu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...