Korak naprijed, natrag dva – to je zadarska Poliklinika

Nakon što je postalo službeno kako je Dario Nakić novi ministar zdravlja, Zadrani nisu krili zadovoljstvo. Istina, bili su iznenađeni što ovaj bivši ravnatelj zadarske Opće bolnice napušta našu zdravstvenu ustanovu i seli u Zagreb, ali prije svega bili su -sretni. Većina je odmah pomislila na Polikliniku, projekt koji se vuče desetljećima i kojemu kao da nije suđeno, da ikad otvori svoja vrata. Sad kad imamo “svog čovika” blizu oltara, možda nam se sreća i osmjehne, svi smo pomislili.

U tom je tonu prošao i prvi Nakićev posjet Zadru u svojstvu ministra zdravlja.

– Poliklinika je prevažna da bi ostala na ovoj razini na kojoj je sad. Mogu reći da je Poliklinika u izrazito visokom stupnju završenosti, a nedostaci su na svega par mjesta od ukupno 25.000 m2 površine. Nije to tako strašno, ali opet treba napraviti projektiranje određenog dijela što će iziskivati stanoviti vremenski period, kazao je tada Nakić.

I opet, znači, čekanje. A čekaju Zadrani desetljećima. Zgrada Poliklinike, godinama ruglo grada, konkretne pomake dočekala je 7.studenog 2008., kada je svečano označen početak/nastavak radova na ovom 150 milijuna kuna vrijednom projektu.

Slila se tu cijela svita državnih i gradskih dužnosnika koji su ponosno najavljivali kako će Zadar kroz dvije godine dobiti zdravstvenu zaštitu na najvišem nivou. No, opet su godine prošle. Radnici su odlazili s gradilišta, buka bagera se nije čula pune dvije godine. Uslijedile su intervencije u projektnu dokumentaciju, tražili su se novi izvođači, novac za unutarnje opremanje, pa sudska vještačenja… Izgrađen je i most preko Ulice Nikole Šubića Zrinskog koji Polikliniku spaja s – ničim, budući da je Zarazni odjel predviđen za rušenje.

Sve u svemu, nad zadarskom se Poliklinikom, od početka, nadvio crni oblak. I nikako da ga netko financijskom injekcijom, trezvenim razmišljanjem ili nečim trećim – otpuhne.

Treća je ovo Vlada od 2008. koja će pokušati premostiti dovršetak ovog zdanja. Ministar Nakić je najavio kako će Poliklinika u funkciju najkasnije kroz godinu dana. Hoće li baš Nakić označiti prekretnicu i korak naprijed u zadarskom zdravstvu?

Nadajmo se, samo nam je to preostalo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...