Kraj beskrajnim redovima u referadi? Izašla aplikacija za ispis potvrde o statusu studenta

Svake godine, svakog semestra ista priča – odnesi ovu potvrdu ovdje, onu potvrdu ondje, ali prije svega toga, naravno, potrebno je satima čekati u referadi. No, gužvama je, čini se, odzvonilo.

Tim Srca (Sveučilišni računalni centar) izveo je aplikativno rješenje kojim se na lak i jednostavan način može generirati i ispisati elektronska potvrda o statusu studenta. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zatražilo je od Srca da u okviru aktivnosti oko izgradnje sustava e-Građani izvede novu uslugu koja bi svim studentima omogućila da zatraži i dobije dokument kojim se može dokazati studentski status sukladno evidenciji izdanih studentskih isprava, navodi se na službenoj stranici Srca.

Sustav e-Građani projekt je Vlade Republike Hrvatske pokrenut s ciljem modernizacije, pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije građana i javne uprave te povećanja transparentnosti javnog sektora u pružanju javnih usluga. Potvrda (e-zapis) o statusu studenta jedan je od dokumenata koje građani, u ovom slučaju studenti, mogu dobiti korištenjem sustava e-Građani.

Kako bi se koristila usluga potrebno je prijaviti se na sustav e-Građani s Nacionalnim identifikacijskim i autentifikacijskim sustavom(NIAS), minimalne razine sigurnosti 2. Svi studenti imaju omogućenu prijavu putem elektroničkog identiteta sustava AAI@EduHr. Student nakon zahtjeva na svoje računalo preuzima potvrdu u PDF formatu. Potvrda sadrži osnovne matične podatke o studentu, njegovo matično visoko učilište, razinu studija (preddiplomski, diplomski, integrirani studij i sl.), podatke o vrsti studija (stručni ili sveučilišni) kao i akademsku godinu u koju je student upisan. Autentičnost potvrde od strane bilo kojeg korisnika može se i provjeriti unosom broja zapisa i kontrolnog broja koji se nalazi na e-zapisu o statusu studenta.

I, jeste li isprobali?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...