Cestitka_Uskrs

Kuščevićevo ministarstvo detaljno pojasnilo odluku ukidanja energetskih certifikata za apartmane

Nakon što je danas ministar Lovro Kuščević to najavio, glasnogovornička služba njegova ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja potvrdila je i dodatno je pojasnila odluku o ukidanju obveznog energetskog certificiranja apartmana privatnih iznajmljivača.

Pojašnjeno je i što će biti s iznajmljivačima koji su već izradili energetske certifikate za svoje apartmane, ali da vam ne dajemo lažne nade, u startu pojašnjavamo kako povrata novca neće biti.

Dopis ministarstva prenosimo u cijelosti.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević danas je donio odluku o upućivanju u proceduru izmjene Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju (“Narodne novine”, br. 48/14, 150/14 i 133/15) kojom se briše odredba članka 6. stavka 2. tog Pravilnika koja obvezuje pružatelje ugostiteljskih usluga smještaja u stanovima, apartmanima i kućama za odmor na pribavljanje energetskog certifikata.

Odluka je donijeta jer je razvidno da trenutno Pravilnikom propisana obveza ne proizlazi iz Direktive 2010/31/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 19. svibnja 2010. o energetskoj učinkovitosti zgrada (preinaka) (SL L 153, 18.6.2010.) a niti je ista propisana Zakonom o gradnji (NN 153/13).

Naime, svrha i cilj obveze propisane navedenom Direktivom je upoznavanje potencijalnog kupca, odnosno budućeg vlasnika, najmoprimca, zakupnika, i primatelja leasinga s potrošnjom energije tj troškovima za energiju koje će snositi uporabom određene kupljene, odnosno uzete u najam, zakup ili leasing zgrade ili njezina posebnog dijela. U slučaju pružanja ugostiteljskih usluga smještaja gostima u stanovima, apartmanima i kućama za odmor troškovi za energiju uračunati su u cijenu noćenja “paušalno” tj. bez obzira na potrošnju energije. Nadalje, zajednički stav dvaju ministarstava je da se pružanje ugostiteljskih usluga smještaja gostima u stanovima, apartmanima i kućama za odmor ne može smatrati iznajmljivanjem, davanjem u zakup niti davanjem u leasing, već se radi o pružanju usluge smještaja.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u suradnji s Ministarstvom turizma i dalje će poticati i taj dio turističkog sektora na izradu energetskih certifikata jer je briga o zaštiti okoliša, koja se između ostaloga iskazuje odgovornom potrošnjom energije, jedan od koraka prema unapređenju standarda u hrvatskom turizmu i hrvatskom graditeljstvu uopće, a ta su nam pitanja od zajedničkog interesa. 

Iznajmljivači koji su izradili energetski certifikat s tim su dokumentom dobili mogućnost prijave za sredstva iz fondova Europske unije namijenjena poboljšanju energetskih svojstava zgrada a kroz programe poticaja energetske učinkovitosti omogućeno je i sufinanciranje sredstva uloženih u izradu energetskog certifikata. Važno je napomenuti da energetski certifikat vrijedi 10 godina što ostavlja dovoljno prostora za planiranje prijave za bespovratna poticajna sredstva.

Posebno naglašavamo da je cilj i jednog i drugog ministarstva da energetski certifikati koji će se izdavati turističkom sektoru, i svim drugim naručiteljima, budu kvalitetni i na najvišoj profesionalnoj razini. Stoga je jedan od prioriteta Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja aktivna suradnja s ovlaštenim osoba za energetske preglede i energetsko certificiranje i nadzor kvalitete rada kako bi se hrvatske ovlaštene osobe nametnule i uspješno svoje usluge nudile na tržištu Europske unije kao i u zemljama u našem neposrednom okruženju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...