Mala škola pečenja slanine: Tava, pećnica ili mikrovalna?

Postoje brojne prednosti i mane metoda pečenja slanine, ali njene obožavatelje ništa ne može spriječiti da i dalje svoj dan počinju i završavaju ovom divnom i nezamjenjivom namirnicom!

Ovaj dobro poznati i voljeni suhomesnati proizvod ne treba previše opisivati. A vjerojatno je jednako tako dobro poznat i nutritivni sastav slanine – ona je naravno bogata masnoćama, i to zasićenim mastima te je visokokalorična.

U zadnje vrijeme puno se pričalo i pisalo o industrijskim suhomesnatim proizvodima koji su konzervirani nitritima i njihovom utjecaju na rizik od karcinoma debelog crijeva, no bez obzira na to – slanina drži hvaljeno mjesto na trpezi, kao namirnica za doručak, ručak i večeru.

Zbog jedinstvenog mirisa i arome, pečena slanina je toliko popularna da danas njen okus i miris možemo pronaći i u bizarnim proizvodima poput parfema, čokolada, lizalica i sladoleda. Slanina ponekad u jelima i funkcionalnu ulogu, a radi se metodi oblaganja manje masnog mesa prilikom pečenja kako bi se spriječilo isušivanje – meso s manjim udjelom masti provodi toplinu brže od mesa s više masti pa se brže kuha i lakše isuši.

Do hrskave slanine uz ove tri metode

Ljubitelji slanine reći će da je slanina fantastična u kojem god obliku se nađe, međutim, tanko rezana slanina koja je pečenjem dovedena do savršene hrskavosti ipak je nešto posebno.

Kako bismo dobili hrskavu slaninu prilikom pečenja, slanina mora biti narezana vrlo tanko. Pečenu slaninu možemo pripremiti na tavi, u klasičnoj pećnici i u mikrovalnoj pećnici, međutim svaka metoda ima određenih prednosti i mana.

Pečenje na tavi

Kada pečete slaninu na tavi, slaninu položite na hladnu tavu, a ne već ugrijanu jer bi vam mogla zagorjeti. Svakako izvadite slaninu iz hladnjaka barem 5 minuta prije pečenja kako bi se mast temperirala. Stavite onoliko kriški slanine da pokrijete cijelu tavicu, no da se kriške ne preklapaju. Premalo slanine uzrokovat će brzo zagorijevanje, a previše slanine u tavici prilikom pečenja neće rezultirati onom pravom hrskavošću.
Prednosti: brza metoda kojom se može postići savršena hrskavost
Mane: lako zagara, postoji rizik od neravnomjernog pečenja, masnoća šprica iz tavice po štednjaku, miris dugo ostaje u kuhinji

Priprema u pećnici

Za pripremu u pećnici, pećnicu valja zagrijati na 170 stupnjeva, a slaninu postaviti direktno na rešetku. Ispod slanine staviti foliju ili lim za pečenje radi curenja masnoće. Peći otprilike 10-15 minuta.
Prednosti: slanina se ravnomjerno peče i nema prljanja kuhinje
Mane: dugotrajna metoda

Priprema u mikrovalnoj

U

mikrovalnoj pećnici obično ne možemo postići posmeđivanje površine mesa jer u njima ne dolazi do zagrijavanja zraka. Iznimka je slanina koja se u mikrovalnoj pećnici dovoljno isuši i pritom posmeđi. Slanina se u mikrovalnoj pećnici peče 4 do 6 minuta, a ključno je postaviti nekoliko komada kuhinjskog papira na tanjur ispod kriški slanine, te nekoliko komada povrh slanine.
Prednosti: brza i jednostavna metoda koja ne ostavlja puno zaprljanja, a miris ne zaostaje dugo u kuhinji kao kod ostalih metoda
Mane: papir bi se mogao zalijepiti slaninu i koristi se puno papira te se gubi otopljena masnoća koja bi se mogla iskoristiti u pečenju jaja ili drugih namirnica, piše Gastro.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...