Masterchef Damir Tomljanović iz restorana “Foša” sa svojim sushijem oduševio Japance

U Japanu se sushi sa sirovom ribom i rižom sprema već tisuću godina, a uskoro će ova globalno sve popularnija tradicionalna japanska poslastica dobiti i dalmatinsku verziju. Vrhunski hrvatski masterchef Damir Tomljanović iz zadarskog restorana “Foša” kombinirajući sirovo meso divljeg zubaca sa začinjenim rižotom u maslinovom ulju napravio je dalmatinski sushi koji je oduševio Japance i masterchefa Toshihiro Nakatsujia pa će prvi domaći sushi biti predstavljen u jednoj od njegovih televizijskih kuharskih emisija koje gleda 16 milijuna Japanaca.

Htjeli smo pokazati kako osim tune imamo i drugih dobrih riba. Dalmatinski sushi je hrvatska verzija japanskog jela, odnosno kombinacija toplog i hladnog s izrazito nježnom teksturom riže i maslinovog ulja u spoju sa sirovom ribom. Toliko im se svidio da će ga koristiti u Japanu, otkriva masterchef Tomljanović kako je hrvatski način poimanja sirove hrane približio Japancima.

Pored sushija Tomljanović je zajedno s drugim vrhunskim hrvatskim masterchefovima koji gostuju na “Tuna, Sushi & Wine festivalu” u Zadru priredio i niz poslastica pojednostavljujući dio japanskih tehnika za organoleptički doživljaj hrvatskog konzumenta.

Naša se razmišljanja o hrani razlikuju, ali to nužno ne znači kako je u hrvatskoj verziji riječ o lošijem sushiju ili nekom drugom jelu. Japanskoj priči dodali smo u svim varijantama hrvatske namirnice i maslinovo ulje kao bazni okus, navodi Tomljanović. Tako se japanskim kuharima svidio i tartar u tempuri šibenskog masterchefa Rudolfa Štefana kojim se tuna uz japanske tehnike sljubila s prhkim tijestom i hrvatskim maslinovim uljem, dok je dodatna gastronomska priča zadarskog “Tuna, Sushi & Wine festivala”, ističe masterchef Tomljanović, vezana uz mogućnost japanskog ulaganja u Zadar i Hrvatsku. Kako je masterchef Nakatsuji, osim kao televizijska zvijezda, u Japanu poznat i kao vlasnik VIP lanaca restorana zaintrigirala ga je činjenica kako Zadar nema japanski restoran, kao i da se u cijeloj Hrvatskoj restorani s japanskim jelima mogu izbrojiti na prste.

Nakatsujia je jako zanimalo kakva je naša percepcija sirove hrane i koje destinacije u Hrvatskoj imaju najveći broj japanskih turista. Dakle, mogućnosti postoje, ističe zadarski masterchef, a to je, uostalom, i jedan od ciljeva “Tuna, Sushi & Wine festivala”. Želja organizatora iz Turističke zajednice Grada Zadra za uspostavom najširih kulturnih i gospodarskih veza između dvije zemlje ima svoju jaku poveznicu u festivalu koji je okupio najbolje hrvatske i japanske kuhare te javnosti ponudio zadarske inačice japanske kulture. Tomljanović zaključuje:

Festival je pun pogodak i sjajna stvar! Zadar može dobiti puno novih gostiju, a istovremeno se najbolji hrvatski restorani imaju priliku pokazati te izaći vani prema Japanu i drugim destinacijama.

Restoran „Foša“ među najboljima u Europi

Zadarski restoran “Foša” član je Udruge JRE – Jeunes Restaurateurs d’Europe – koja postoji već 42 godine i sa svojih 360 članova iz Belgije, Danske, Francuske, Italije, Hrvatske, Luxemburga, Nizozemske, Austrije, Švicarske, Slovenije, Španjolske i odnedavno Australije – okuplja najbolje restorane i masterchefove u Europi. Čak 13 hrvatskih restorana i masterchefova nalazi se na njihovom spisku i sa čarobnom formulom gastro užitka i ugodnog okruženja predstavljaju sinonim vrhunske gastronomske ponude. Dio njihove gastro magije nudi i zadarski “Tuna, Sushi & Wine festival” na kojemu uz masterchefa Damira Tomljanovića iz “Foše” sudjeluju masterchefovi Zdravko Tomčić iz lovranskog hotelskog restorana “Draga di Lovrana”, Ante Udovičić iz splitskog restorana “Paradigma” i Rudolf Štefan iz šibenske konobe & vinoteke “Pelegrini”. Cilj njihovog okupljanja u Zadru vrlo je jednostavan. Tomljanović kaže:

Udruga JRE odlučila je pružiti potporu Tuna, Sushi & Wine festivalu te nominaciji Zadra za najbolju europsku destinaciju 2016. godine. U Zadar zaista vrijedi doći, vidjeti ga i doživjeti. Također želimo predstaviti hrvatske namirnice, naš način života i hrvatsku hranu prilagođenu japanskim tehnikama. Japancima se naša izvedba njihovih jela jako svidjela, kao što ih se s druge strane dojmilo naše maslinovo ulje. Probali su sve vrste maslinovog ulja iz cijele Hrvatske, od Istre do Dubrovnika.

Degustacija tune na Forumu

U ranim jutarnjim satima pred televizijskim kamerama razrezao je morskog psa na zadarskoj peškariji, potom je u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi rezao tunu i zarolao sushi, a sve je sinoć ponovio u restoranu “Foša” pred novinarima, snimateljima i fotografima lokalnih i nacionalnih pisanih i elektronskih medija.

Na svjetla reflektora odavno se privikao: japanski masterchef i velika televizijska kulinarska zvijezda Toshihiro Nakatsuji zamijenio je Osaku na četiri dana za Zadar gdje je centralna ličnost drugog izdanja manifestacije “Tuna, Sushi & Wine festivala”. U zadarskoj “Foši”, međutim, nije bio sam: stalno ga prate ga sushi majstor Takahiro Komori i asistentica Nana Fujikawa, a sada i četiri vrhunska hrvatska masterchefa – Damir Tomljanović iz restorana “Foša”, Zdravko Tomčić iz lovranskog hotelskog restorana “Draga di Lovrana”, Ante Udovičić iz splitskog restorana “Paradigma” i Rudolf Štefan iz šibenske konobe & vinoteke “Pelegrini”.

Sve što su spremali – zajedno s drugim zadarskim restoranima i njihovim kuharima – bit će ponuđeno na sutrašnjoj degustaciji specijaliteta od tune na zadarskom Forumu od 11 sati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...