Ministar financija: “Tražimo i naći ćemo 1000 eura za novorođenčad”

Gostujući sinoć u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno”, ministar financija Zdravko Marić dao je svoje komentare na proračun, plaće, mirovine, školstvo i investicije u Hrvatskoj, a osvrnuo se i na HDZ-ovo predizborno obećanje o 1000 eura za svako novorođeno dijete. Uz njega gosti Otvorenog bili su još Branko Grčić, Darinka Blago i Damir Jakuš.

Ministar je istaknuo kako zakonska regulativa koja bi omogućila dodatnih 300 milijuna kuna, koliko je potrebno da se roditeljima novorođene djece omogući 7500 kuna državnog doplatka, još nije gotova, ali je istaknuo kako se radi na sređivanju takvog stanja.

Tražit ćemo i naći ćemo novac za to, kazao je Marić.

Što se proračuna tiče, njega ćemo trebati pričekati još oko tjedan dana, a javni dug bi prije svega trebalo stabilizirati da bi se isti mogao smanjiti. Državni deficit planira smanjiti na -3% BDP-a, što znači 10 milijardi kuna godišnje više u blagajni.

Bivši ministar Grčić složio se s tom konstatacijom, a bio je i dobronamjeran u pogledu mogućnosti nove Vlade, odnosno vjeruje kako će ista uspjeti povući 7,5 milijardi eura iz EU fondova, budući da je s temeljima koje je postavio u svom mandatu takva mogućnost sasvim ostvariva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...