Na današnji dan 1993. godine odigrala se bitka za Kašić

Mnogo je života položeno na oltar Domovine u jeku Domovinskog rata, a neke od najžešćih bitki za oslobođenje od agresora odvile su se upravo na zadarskom području.

Nakon akcije “Maslenica” 1993. godine, srpski agresor krenuo je u oštar napad kako bi povratio izgubljeni teritorij. Povijest tako dobro pamti bitku za Kašić. Naime, najjači protuudar ispravno se očekivao na potezu Smilčić – Kašić – Islam Grčki, na položaju kojeg su do zadnjeg atoma snage štitili “Pauci”. Izmoreni, morali su se povući, a položaj su predali pripadnicima osječke treće bojne 3. gardijske brigade. Slavonski su branitelji najprije autobusom stigli do Zagreba, a potom su helikopterima HRZ prevezeni na zadarsko područje.

1. veljače, kad je neprijatelj otpočeo protunapad na Kašić, “razmjene” snaga 4. GBR i 3. GBR još je trajala, a u kaosu je agresor nanio velike gubitke. No, do dolaska oklopne postrojbe 3. GBR, tenkisti 4. GBR predvođeni Andrijom Matijašem Paukom hrabro su uzvratili i dali svoj obol obrani mjesta. Prvog dana bitke za Kašić poginulo je 17 pripadnika 3. GBR, a sljedećeg dana njih 8. U obrani zadarskog zaleđa smrtno je stradalo ukupno 35 vojnika 3. gardijske brigade “Kuna”.

U bici koja je uslijedila, Kašić je nekoliko puta vraćan iz srpskih u hrvatske ruke. U konačnom ishodu, ne samo da je Kašić spašen, već je otklonjena opasnost i od Zadra koji je također bio ugrožen.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...