Cestitka_Uskrs

Na današnji dan srpski agresor preimenovao je Škabrnju u Todorovo selo

Na današnji datum prije točno 24 godine, srpski agresori preimenovali su Škabrnju u Todorovo selo, samo tri mjeseca nakon počinjenja stravičnog pokolja, spaljivanja i rušenja svega hrvatskoga.

Todor je navodno bio jedan četnik, prema nekim izvorima njegovo puno ime glasilo je Todor Lazić. Njega je godinu dana kasnije, u svibnju 1993. godine na planini Romaniji Vojislav Šešelj proglasio četničkim vojvodom. Ceremonija je bila prva takva na ovim prostorima nakon Drugog svjetskog rata. Tog je dana uz Lazića još 15 osoba proglašeno četničkim vojvodama, a među njima je bio i  – Tomislav Nikolić.

Tko ima želuca, sramotnu ceremoniju može pogledati ovdje:

Zahvaljujući hrabrim braniteljima, Škabrnja ne nosi ime koje su joj okupatori htjeli nametnuti. Akcijom Maslenica 1993. godine hrvatske su snage oslobodile cijeli prostor na potezu Maslenica – Zadar, što uključuje i Škabrnju koja je sve do 22. 3. 1993. bila pod nadzorom Hrvatske vojske. Nakon pogibije 12 branitelja, od kojih su dvojica bila iz Škabrnje, donesena odluka o povlačenju iz Škabrnje i povratku na crtu obrane u Prkos, s tim da se u Škabrnju svakodnevno izviđalo.

Konačno oslobođenje Škabrnje dogodilo se 5. kolovoza 1995. u velikoj operaciji pod nazivom “Oluja”. Škabrnja je iz pakla rata izašla kao pobjednik, a zauvijek će ostati simbol mučeništva i herojstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...