Na današnji dan završena je prohibicija u SAD-u! Doznajte kako su se Amerikanci izborili za taj slatki, slatki alkohol

Senat Sjedinjenih Američkih država 17. veljače 1933. godine donio je tzv. Blaine Act (Blaineov zakon). Zakon je nazvan prema Johnu J. Blaineu, guverneru senatoru iz američke savezne države Wisconsin i pripadniku Republikanske stranke, koji je bio jedan od glavnih pokrovitelja inicijative za ukidanje prohibicije u SAD-u, piše Povijest.hr

Cilj zakona bilo je ukidanje Osamnaestog amandmana Ustava Sjedinjenih Američkih Država, kojim je još 17. siječnja 1920. bila uvedena prohibicija u SAD-u. Iako se obično govori o potpunoj zabrani alkohola, prohibicija se zapravo odnosila na prodaju, proizvodnju i prijevoz alkohola za masovnu proizvodnju ili konzumaciju, ali ne i na samu konzumaciju alkoholnih pića. Zakon koji je odredio sankcije za prekršitelje zabrane i definirao točno o kojim se pićima radi zvao se Volstead Act. No, kako je opće poznato, prohibicija se pokazala promašajem te je dovela do stvaranja golemog crnog tržišta za alkoholna pića i velikog porasta organiziranog kriminala. Blaine Act je stoga zadao velik udarac organiziranom kriminalu u SAD-u.

Ipak, Blaine Act nije u potpunosti ukinuo Volstead Act. Iako je prodaja alkohola ozakonjena, proizvodnja alkohola bez dozvole (tzv. homebrewing) ostala je izvan zakona sve do 1977., a u nekim saveznim državama takva proizvodnja je i dalje ilegalna.

Prohibicija je konačno službeno okončana 5. prosinca 1933., kada je ratificiran Dvadeset i prvi amandman Ustava SAD-a, o čemu je već bilo riječi na našem eKalendaru. Zanimljivo je da je u međuvremenu bio donesen Cullen-Harrison Act, kojim je dozvoljena konzumacija niskoalkoholnih pića. Bilo je to svojevrsno prijelazno rješenje dok se čekalo na ratifikaciju Dvadeset i prvog amandmana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...