Na Vjeronaučnoj olimpijadi sudjelovalo devetnaest županijskih škola

Vjeronaučna olimpijada, županijsko natjecanje iz vjeronauka Zadarske nadbiskupije za učenike osnovnih i srednjih škola održano je u petak 19. veljače u OŠ Bartula Kašića u Zadru. Na Olimpijadi o temi “Brak i obitelj u Božjem naumu” sudjelovale su ekipe iz dvanaest osnovnih i sedam srednjih škola Zadarske županije.

Među srednjoškolcima, pobjednici Olimpijade su Gimnazija Jurja Barakovića iz Zadra, (mentor Slobodan Šarić, osvojenih 76,75 bodova), a među osmoškolcima OŠ Braća Ribar iz Posedarja, s mentoricom Bertom Pericom (84,75 boda). Ekipe tih škola sudjelovat će na državnom natjecanju iz vjeronauka u travnju u Opatiji čiji je domaćin Riječka nadbiskupija. Drugo mjesto među osmoškolcima osvojila je OŠ Bartula Kašića Zadar (Jolida Klarić i Ljiljana Elek, 81,75 boda) i OŠ Smiljevac iz Zadra (s. Antonela Malenica, 81,25 boda). Drugo mjesto među srednjoškolcima osvojila je SŠ Kneza Branimira iz Benkovca (Hrvoje Oštrić, 67,25 bodova), a treće mjesto Prirodoslovno-grafička škola Zadar (Anita Šerer Matulić, 52,75 boda). Prvi dio natjecanja sastojao se od individualnog rješavanja pismenih testova, a drugi i treći dio ekipnog natjecanja su bili Tombola i Milijunak.

Sudionike je dolaskom podržao i prigodnu riječ im uputio i zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Istaknuo je važnost braka i obitelji kao ustanove po Božjem naumu koja ljude ljubavlje povezuje u zajedništvo. Prije početka natjecanja, učenici su u prigodnom programu izveli scenski prikaz, pjesme i recital o temi braka i obitelji.

Prigodnu riječ uputio je i mr. don Gašpar Dodić, predstojnik Katehetskog ureda zadarske nadbiskupije. Zahvalio je ravnateljici škole domaćina prof. Katici Skukan na srdačnom gostoprimstvu i svesrdnoj suradnji s Katehetskim uredom, koji je u suradnji sa Županijskim povjerenstvom organizirao nadbiskupijsku olimpijadu, u kojoj su sudjelovale škole koje su ostvarile najbolje rezultate na školskom natjecanju iz vjeronauka.

U prigodnoj riječi don Gašpar je potaknuo na zahvalnost roditeljima koji su djeci poklonili osmjeh, u njihovoj prisutnosti dijete počne govoriti, pripovijedati. U obitelji se postaje čovjekom, ona pomaže pronaći Boga, uči slaviti i ljubiti Boga. U blizini roditelja nastaje slika o dobrom Bogu, rekao je don Gašpar, istaknuvši da je obitelj važna jer se zna odakle osoba dolazi i gdje su korijeni, za što treba biti zahvalan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...