Nakić: “Želiš bolji kuk? Odi u Švicarsku!”

Ukidanjem programa plus, a posebno programa 72 sata za onkološke bolesnike, ministar zdravlja Dario Nakić izazvao je pravu pobunu pacijenata koji su njegove poteze doživjeli kao gubitak sigurnosti da će biti pravodobno liječeni. On sam to ne priznaje jer iza kritika, kaže, ne stoje pacijenti, već udruge koje podržava nepoznat broj ljudi. u razgovoru za Novi list, kaže da je njegova dužnost što više povećati kvalitetu postojećeg sustava zdravstva.

Upitan je li naplata nadstandarda u zdravstvu usuglašena s Mostom, koji je priopćio da treba razmotriti je li nadstandard potreban u ovom trenutku, rekao je da se razgovara o mogućnostima.

‘Neke osnove smo međusobno raspravili, naravno da ćemo još razgovarati da to jasno definiramo i vidimo što bi moglo ući u nadstandard, a što ne bi. I sad imate nadstandard, ljude koji odu u privatne klinike i ugrade titansku endoprotezu’, kazao je Nakić za Novi list.

Oporvrgava da se po prvi put u javno zdravstvo uvodi razlika između dviju kategorija pacijenata – one koji mogu platiti bolju uslugu i one koji to ne mogu. ‘Ne. Mi već sad imamo u društvu tu razliku’, ustvrdio je, dodajući da je sad na snazi nejednakost i da sustav treba urediti ‘tako da svi znaju na što imaju pravo, i da mi znamo čime možemo raspolagati’.

No kako govoriti o solidarnosti i socijalnoj osjetljivosti, kada bi nadstandard plaćali oni koji to žele, a nema pacijenta koji ne želi bolji stent ili bolji umjetni kuk? ‘Ponovo ću karikirati. Tko želi bolji kuk, otići će u Švicarsku, u privatnu kliniku, i to napraviti’, zaključio je Nakić.

Više o toj temi možete pročitati ovdje, ili u današnjem izdanju Novog lista.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...