Nakon 24 godine prekida, na današnji dan Ante Pavelić sazvao Hrvatski državni sabor

Nakon 24 godine prekida njegova rada, poglavnik Ante Pavelić na današnji je dan obnovio djelovanje Hrvatskog sabora. Dogodilo se to 23. veljače 1942. godine, dakle prije pune 74 godine, a tim je potezom Nezavisna država Hrvatska htjela dobiti kakav-takav privid demokratskog legitimiteta.

Sabor nije djelovao u razdoblju Kraljevine SHS/Jugoslavije zbog nasilnog velikosrpskog hegemonizma koji je Hrvatsku lišio svih njenih povijesnih državnih institucija, okosnice njenog državnog prava za vrijeme prošlih sistema. Državno pravo Pavelić je pokušao rekonstruirati sazivanjem sabora koji je u NDH nosio ime Hrvatski državni sabor, a prisustvovalo mu je 150 od ukupno 217 pozvanih zastupnika.

Na prisustvovanje saboru pozvani su bili svi živi zastupnici sabora iz 1918. godine, narodni zastupnici jugoslavenske skupštine iz ’38. godine, članovi Glavnog odbora ukinute Hrvatske seljačke stranke, vijeće HSP-a, doglavnici, poglavni pobočnici i povjerenici Glavnog ustaškog stana, a našla su se tu i dva predstavnika njemačke narodne skupine.

Marko Došen bio je predsjednik Hrvatskog državnog sabora, ali samo u jednom sazivu, budući da je Sabor završio s postojanjem u prosincu iste godine, nakon samo tri zasjedanja – u veljači, travnju i prosincu.

Inače, dodatak “državni” Hrvatskom saboru danas želi dodati njegov trenutni predsjednik akademik Željko Reiner, a ima tu još poveznica. Sjetimo se samo da je i naš Tim, kao i Ante, korijenima Ličanin koji se u Hrvatsku vratio iz dijaspore. Slučajnost? Najvjerojatnije.

Kako je izgledalo ovo povijesno sazivanje Hrvatskog sabora možete pogledati u videu kojega prilažemo u nastavku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...