Naučite kako šarati jaja voskom

Do Uskrsa je ostalo još samo malo vremena, a ako želite pronaći inspiraciju za dekoriranje jaja, možda ćete ju pronaći na radionici koja će se održati u četvrtak, 3. 3. 2016. u vremenu od 16 do 19 sati i u petak, 4. 3. od 9 do 12 i 16 do 19 u Gradskoj straži (Etnološkom odjelu).

Gospođa Dubravka Šarić iz Zagreba tom će vas prilikom upoznati s tehnikom šaranja jaja voskom koju je ona naučila još kao djevojčica gledajući, a kasnije i oponašajući svoju tetu u rodnom Nuštru.

Rastopljen vosak nanosi se kiščicom na površinu jajeta koje se prethodno oboji. Postupak nanošenja može se više puta ponoviti uz namakanje i u druge boje. Takvim nanošenjem dobije se višebojno jaje koje se naziva svilopis. Jaje obojeno jednom bojom zove se šareno jaje.

Simbolika šarenih jaja je danas izgubila svoje značenje. Nekada su ljudi vjerovali da ta simbolika predstavlja mladost, jakost, zdravlje, plodnost i obilje, tj. početak nečeg novog. Cvjetovi, listovi, frčci, zvijezde ispunjene crticama i točkicama bili su najčešći ornamenti. Jaja su se obično farbala u crvenu, modru, crnu, smeđu i ljubičastu boju.

Ranije su se pripremale prirodne boje od različitih trava, cvjetova, kore drveta i tintoblajke, a danas se koristi lukovina. Nakon blagoslova hrane na Uskrs darivala su se ukrašena i blagoslovljena jaja. Roditelji bi ih darivali djeci, momci djevojkama, prijatelji prijateljima.

Poznat je bio i običaj tucanja jajima. Jaje koje bi puklo moralo se pojesti, a ljuske bi se morale bacati u vatru. Svi običaji vezani uz uskrsna jaja sačuvani su i danas.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...