Ni mrtvi pijani ne gube trajno vozačku

S nevjerojatnih 4 promila alkohola u krvi 76-godišnjak je početkom veljače ove godine sjeo za volan te kod zadarskog kolodvora skrivio prometnu nesreću u kojoj je on sam teško ozlijeđen.

Upravljajući Volkswagen Passatom zadarskih tablica u pravcu sjevera, pijani muškarac pokušao je na raskrižju skrenuti lijevo, oduzevši time prednost kamionu kojim je upravljao trijezan 29-godišnjak.

U sudaru je vozač Passata zadobio teške tjelesne ozlijede, a vozač kamiona na sreću je samo lakše ozljeđen.

Kada čovjek koji je duboko zagazio u osmo desetljeće ovako nesavjesno sjeda za volan i ugrožava sve sudionike u prometu, nameće se pitanje – kada trajno oduzeti vozačku dozvolu i do kada vozači imaju mogućnost produljenja dozvole?

– Člankom 11. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama („Narodne novine“, broj 64/15) propisano je da se vozačka dozvola za upravljanje vozilima AM, A1, A2, A, B, BE, F i G kategorije izdaje s rokom važenja od 10 godina. Prilikom produljenja vozačke dozvole vozač je dužan podvrgnuti se zdravstvenom pregledu za vozača u slučaju kada je obveza zdravstvenog pregleda utvrđena zdravstvenim uvjerenjem na temelju kojeg je vozačka dozvola izdana. Vozačka dozvola se oduzima trajno kada je na zdravstvenom pregledu utvrđeno da je vozač trajno nesposoban za upravljanje vozilima bilo koje kategorije, kaže Elis Žodan iz PU zadarske.

Znači, dok god zadovoljavate na zdravstvenom pregledu, možete na cestu, pa makar i “mrtvi pijani”. Ako vas policija ne zaustavi ili se ne zabijete u pješaka, stup ili drugo vozilo, nikom ništa. Ako vas i zaustavi, vozačku ne gubite – trajno.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...