Nije problem samo mikrocefalija: zika fetusu može “pojesti” obje moždane polutke!

Zika virus širi se svijetom, a zdravstveni djelatnici i znanstvenici su s razlogom zabrinuti. Već je poznato da se ova infekcija dovodi u vezu s mikrocefalijom – abnormalno malom glavom u djece čije su majke za vrijeme trudnoće preboljele bolest. No, najnovija studija objavljena u časopisu PLOS Neglected Tropical Diseases pokazala je da je i jedan slučaj mrtvorođene bebe vjerojatno povezan sa zikom.

Iako veza između zaraze i mikrocefalije još uvijek nije službeno potvrđena, dokaza je svakako sve više. Nedavno su tako znanstvenici pronašli kompletan genom virusa u mozgu fetusa s mikrocefalijom. Posebno uznemirava što je mozak bio jedini organ u kojem je pronađen virus, što znači da zika “preferira” mozak fetusa.

Novi, tragičan slučaj brazilske žene koja je rodila mrtvo dijete još je jedan u nizu dokaza da ovaj virus uzrokuje tešku neurološku štetu. Dijete je rođeno u siječnju ove godine i to s ozbiljnim oteknućem tkiva te značajnim defektima centralnog živčanog sustava. Djetetu su nedostajale obje moždane hemisfere!

Autore studije ovo je navelo na grozomoran zaključak – zika ne samo da je odgovorna za mikrocefaliju, već može uzrokovati i gotovo kompletan gubitak mozga (hydranencephaly) i nenormalno nakupljanje tekućine u tijelu bebe (hydrops fetalis). Iako je ovo zasad bio jedini takav slučaj, a rizik za druge žene još se ne može procijeniti, svakako postoji indicija da je zika opasnija nego što se mislilo.

Spomenuta 20-godišnja majka otkrila je da je njezino dijete bilo premale težine tijekom ultrazvuka u 18 tjednu trudnoće. U daljnjoj obradi, u 30 tjednu ultrazvukom je otkriveno mnoštvo defekata, a inducirani porod uslijedio je dva tjedna kasnije. Znanstvenici su u tijelu mrtvorođenog djeteta tada otkrili prisutnost virusa. Baš kao u 73% slučajeva, ni ova majka nije imala nikakvih znakova zaraze, poput osipa, temperature ili bolova.

Radilo se o istom soju virusa koji trenutno hara Brazilom, a zabilježen je i u SAD-u, nekim europskim zemljama i diljem Južne Amerike. Samo u Brazilu je zabilježeno više od 1.5 milijuna zaraženih osoba, piše IFL Science.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...