Nisu sve ljekovite, a ni zdrave: Neke vrste čaja mogu biti opasne po zdravlje!

Čaj je, uz vodu, najpopularnije piće na svijetu. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je velika količina čaja povezana s različitim zdravstvenim poteškoćama. Donosimo vam potencijalne opasnosti kad je u pitanju ispijanje velike količine čaja, ali i njihova rješenja.

U studiji objavljenoj 2013. godine, gdje je testirano 30 vrsta čajeva, otkriveno da svi imaju visok udio žive, koja može prouzročiti probleme sa srcem, bubrezima i reproduktivnim organima. Ovisno o dužini kuhanja, udio metala bio je različit. U nekim je, osim žive, pronađen i aluminij.

Jeftinije vrste čajeva imale su i visok udio fluorida, objavila je studija objavljena 2013. godine. Kod skupljih vrsta udio fluorida bio je manji. Prekomjerna konzumacija fluorida može štetiti zubima, kostima i zglobovima. Ne preporuča se čajeve s visokim udjelom fluorida piti na prazan želudac, jer to pomaže apsorpciji u organizam.

Ipak, problemi nisu nerješivi. Prvo, nastojte kuhati čaj kraće od tri minute. Izbjegavajte čajeve regija koje su zagađenije, poput Kine, Indije i Šri Lanke. Čajevi iz Kine imaju visok udio žive i aluminija, koje su posljedica zagađenoga tla i teške industrije.

Nastojte kuhati prirodne čajeve, u listićima ili zrnima, umjesto onih u vrećicama. Obično je čaj u vrećici lošije kvalitete, s vrlo malim udjelom prirodnih sastojaka. Osim toga, ukoliko pijete čaj iz vrećice, nastojte vrećicu čim prije maknuti iz šalice. Ukoliko dodajete limun u čaj, nastojte to činiti nakon što izvadite vrećicu, obzirom da limun snižava pH vrijednost čaja, a to pomaže metalima da se lakše ispuste u čaj.

Nastojte piti različite vrste čaja, nemojte piti čaj samo jednoga proizvođača. Bez obzira što volite čaj od mente ili kamilice, pijte ih od različitih proizvođača, obzirom da različite vrste i marke čajeva imaju različite udjele štetnih sastojaka.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...